Pro şi contra tocuri înalte

.

Frumoşi şi uneori deveniţi obiecte-fetiş, pantofii cu tocuri sunt, de la inventarea lor, atât binecuvântare, cât şi blestem pentru toate cele care îi poartă. Merită sau nu să suferi pentru frumuseţe?

De la fetiţa care umblă prin casă în pantofii mamei şi până la fashionista care petrece o zi întreagă cocoţată pe tocuri semnate Manolo Blahnik, nu există femeie care să nu aibă o relaţie pasională cu pantofii cu tocuri, fie ea de adoraţie sau de ură. 
Orice a purtat măcar o dată tocuri ştie că mersul în sandale sau balerini imediat după ce ai renuţat la tocuri este un chin. Acum se ştie şi de ce, iar veştile nu sunt cele mai bune. 
Măsurătorile antropometrice efectuate recent pe un grup de femei care poartă tocuri înalte la muncă, timp de 12 ore pe zi în medie, a arătat că în cazul lor, tendonul lui Ahile se rigidizează, iar muşchii gambelor se scurtează cu 17%. Durerea care intervine atunci când te descalţi este provocată de întinderea brsucă a muşchilor şi a tendonului.

Fiziologul Marco Narici compară această afecţiune cu atrofierea muşchilor suferită de pacienţii imobilizaţi la pat. Folosirea pantofilor cu toc încă de la vârste fragede şi în mod regulat duce la solidificarea tendonului şi muşchilor în poziţia contractată, ducând nu doar la deformarea gambelor şi mersului, dar provocând şi afecţiuni ale coloanei, modificări ale posturii corporale şi alte disfuncţii grave.

Societatea noastră are însă o teribilă admiraţie pentru modul în care piciorul se arcuieşte şi glezna se subţiază într-un pantof cu toc. Anul trecut, Alexander McQueen a folosit pantofi cu tocuri de 25 centimetri în una dintre prezentările sale, unele dintre modele preferând să piardă contractul şi să fie concediate de la prezentare, în loc să rişte să meargă cu acei pantofi
Iată, pe scurt, o listă pro şi contra pantofilor cu tocuri!

Contra: 

1. deformează iremediabil anatomia gambei, rearanjând atât muşchii, cât şi oasele acesteia.
2. cresc frecvenţa împiedicărilor şi căderilor, crescând astfel şi riscul lovirilor grave. 
3. cauzează monturi şi scad sensibilitatea nervoasă a picioarelor. 
4. afectează pe termen lung şi genunchii şi coloana vertebrală.
5. produc deformarea lui Haglund, cum este numită excrescenţa osoasă care apare în jurul tendonului lui Ahile, fapt ce reduce simţitor mobilitatea şi agilitatea.

Pro:

1. adaugă centimetri în plus siluetei tale, făcându-te să pari şi mai slabă.
2. cresc exponenţial sex-appeal-ul şi încrederea în sine a purtătoarei.
3. restul pantofilor nu produc acelaşi sentiment durabil de euforie şi la cumpărare şi mai târziu, la purtare. 
Ce e de făcut? Ca în toate lucrurile bune din viaţă, ce e prea mult strică. Încălţămintea cu tocuri înalte trebuie purtată alternativ cu încălţăminte cu talpă joasă şi plată, pentru a împiedica deformări sau leziuni ale gambelori şi picioarelor.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton