Cele mai periculoase tendințe în modă

.

Femeile acceptă, de multe ori, să suporte suferința fizică, de dragul modei. Dacă acum, mersul pe tocuri este considerat un sacrifiu, în urmă cu sute de ani, reprezentantele sexului frumos își puneau viața în pericol, pentru a arăta bine.
La sfârșitul secolului XVIII, începutul secolului XIX, femeile obișnuiau să se ude, înainte de a îmbrăca rochiile de muselină. Odată umezit, materialul se așeza perfect pe spate, îmbunătățindu-le postura și scoțând în evidență faptul că nu purtau lenjerie intimă. Franța prevăzuse prin lege ca hainele și accesoriile unei persoane din clasa de jos sau de mijloc să nu cântărească mai mult de 3,5 kilograme, iar piesele din materiale grele și cu broderii sofisticate să fie destinate doar oamenilor foarte bogați. În această situație, femeile sărace renunțau la lenjeria intimă. Temperaturile reci, însă, le-au îmbolnăvit, iar multe dintre ele au murit, în acea perioadă, de pneumonie. Unii specialiști susțin că această practică a fost responsabilă pentru epidemia de gripă care a izbucnit în Paris, în 1803, și a rămas în istorie ce „boala muselină”.

Gulerul detașabil

Gulerul detașabil a fost un accesoriu popular în rândul bărbaților, în secolul XIX. Deși părea inofensiv, gulerul era prea fix și strâmt și putea bloca circulația sângelui, provocând asfixiere sau chiar abcese pe creier. Mulți bărbați au murit din cauza gulerului detașabil.

Legarea picioarelor

Timp de aproape o mie de ani, în China a fost practicată legarea picioarelor, o tradiție care a afectat mai ales femeile tinere de la țară. Obiceiul simboliza bunăstare și eleganță și începea de la vârsta de doi ani. Picioarele copilelor erau spălate în oțet amestecat cu diferite plante, apoi degetele erau îndoite spre talpă, până când li se rupeau oasele, iar tălpile erau legate în bandaje ude. Femeile bogate repetau operațiunea de două ori pe an, pentru a se asigura că ajungeau la forma dorită. Deformându-și picioarele, femeile deveneau „obiecte de uz casnic”, nefiind capabile să mai meargă sau să muncească. Bărbații considerau, de asemenea, că pașii mici pe care îi făceau femeile, după acest ritual, le făceau mai feminine. Obiceiul nu era numai dureros, dar ducea la blocarea circulației în zona picioarelor, rezultând cangrene, septicemii și pierderea degetelor. 10% din cele aproape 10 milioane de femei care au fost supuse acestei practici au murit.

Pantofii Chopine

Pantofii chopine aveau un toc tip platformă și au fost populari în Europa, între 1400 și 1600. Scopul lor era să le protejeze pe femei de murdăria de pe străzi, dar și să le alungească picioarele. Cu timpul, pantofii chopine au fost făcuți tot mai înalți, amenințând mobilitatea purtătoarelor și punându-le în pericol. Ele nu mai puteau circula fără o escortă, își pierdeau frecvent echilibrul, căzând și suferind numeroase răni. În unele cazuri, aceste incidente s-au soldat cu moartea femeii.

Corsetul

Corsetul este considerat una dintre cele mai periculoase piese vestimentare din istorie. Femeile care le purtau respirau cu dificultate, își rupeau, deseori, coastele, și puteau suferi hemoragii interne la organele care erau împinse în direcții anormale, în momentul în care erau strânse. Corsetul a devenit un fenomen în jurul anului 1890, mai ales în rândul femeilor din înalta clasă socială. Pe lângă faptul că provoca pierderea apetitului și numeroase boli digestive, putea duce și la leșin.

Crinolina

Creată din materiale dure, precum păr de cal și oțel, crinolina era o piesă pe care femeile o purtau pe sub fuste sau rochii. Pe lângă disconfortul creat, era aproape imposibil ca purtătoarele să stea la masă sau să intre pe o ușă. În plus, cauza iritații și mâncărimi ale pielii.
 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton