Am un păr destul de sănătos în general dar odată cu venirea verii vârfurile se despică şi devine aspru. În fiecare an, la începutul verii, îmi promit să am mai multă grijă de părul meu, dar invariabil sfârşesc prin a-mi cumpără un produs de duzină din supermarket. Chiar merită investit într-un produs profesional?
Răspuns pentru: Bulai Claudia (36 ani, Iaşi), Stan Alexandra (20 ani, Hârşova)
Cornel Saru (Art-director Keune): Cu siguranţă merită investit într-un produs profesional. Iată câteva argumente: calitatea ingredientelor folosite este net superioară, concentraţia de ingrediente active este mult mai mare şi astfel rezultatele sunt vizibile şi de durată, un produs profesional îţi este recomandat în urma diagnozei efectuate de un specialist, aşadar, riscul de a cumpără un produs inadecvat părului tău este practic nul.
În ceea ce priveşte problema ta: foloseşte un ulei pentru vârfuri deteriorate. În plus, poţi opta pentru un astfel de ulei îmbogăţit cu filtre anti UV. Încearcă Sun Sublime Serum de la Keune Care Line. Pe lângă efectul reparator şi hrănitor asupra vârfurilor despicate, acesta conţine un adevărat scut de protecttie UV şi cristale de strălucire ce dau părului un luciu puternic.
Am părul fin şi, mai ales pe perioada verii, vârfurile se usucă şi se încurcă. Dacă folosesc un balsam, masca sau ulei, părul se îngrăşă foarte repede şi pierde orice urmă de volum. Ce ar trebui să fac să scap de această problemă şi să am un păr cu volum, dar fără să fie uscat?
Răspuns pentru: Micu Nataşa Violeta (24 ani, Argeş)
Cornel Saru (Art-director Keune): Soarele are rolul de a deshidrata firul de păr. Ce poţi face: protejează-ţi în permanenţă părul în timpul expunerii la soare: poartă o pălărie/şapca sau orice îţi este comod. În cazul în care nu agreezi aceste acesorii, te sfătuiesc să apelezi la gamele special gândite pentru protecţia părului pe timpul verii. Acestea au rolul de a hidrată fibra reface capilară, redându-i elasticitatea şi strălucirea.
De ce părul se deschide la culoare când stăm la soare?
Răspuns pentru: Geambaşu Ancuţa (24 ani, Buzau)
Dr. Cristian Tiglea (medic specialist dermatolog la Dermestetica -Dermatology&Aesthetic Center, www.dermestetica.ro ): Acest proces de deschidere a părului la culoare se datorează atat deshidratării apărute prin expunerea sa la climatul cald şi soare cât şi proceselor de oxidare ce au loc sub acţiunea radiaţiilor ultraviolete, acestea conducând la pierderea pigmentului şi a calităţii firului de păr. Toate aceste efecte nocive sunt mai accentuate în cazul parului care a fost supus unui proces de vopsire anterior.
Cornel Saru (Art-director Keune): Soarele reprezintă o sursă de căldură. La căldură, cuticulele se deschid. Practic acesta este unul din mecanismele de funcţionare ale procesului de vopsire a părului. Mai mult, razele solare sunt responsabile cu degradarea culorii în timp. Aşa cum culoarea unui obiect expus timp îndelungat la soare îşi pierde intensitatea dramatic, aşa se întâmplă şi cu nuanţa părului tău.
Înainte să întru în piscină, cu ce ar fi bine să-mi dau pe păr că să fiu protejată pentru culoarea şi sănătatea firului de păr- ceva care să nu se spele ţinând cont că stau cu capul în apă vreo 20 de minute per total? Răspuns pentru: Stan Giuseppina (50 ani, Bucureşti), Henciu Tatiana Mirela (45 ani, Baia-Mare), Vorovei Elena (28 ani, Constanţa)
Cornel Saru (Art-director Keune): Există produse speciale, gândite pentru a proteja părul ce intră în contact cu sarea din apa mării (care are acelaşi efect asupra părului). Mecanismul de acţionare a acestor produse este de a sigila foarte bine cuticula şi de a îmbrăca firul de păr într-un scut protector ce va respinge orice formă de agresiune chimică asupra firului de păr. Încearcă Keune Sun Sublime Oil. Se aplică prin pulverizare pe toată suprafaţa firului de păr. Produsul acţionează că o mască protectoare.
Gama Sun Sublime de la Keune poate fi folosită şi de persoanele care au psoriazis capilar? Răspuns pentru: Ciciug Ana-Maria (25 ani, Bucureşti)
Cornel Saru (Art-director Keune): Da, se poate folosi. Acesta gamă este inofensivă în ceea ce priveşte psoriazisul. Vara când merg la plajă folosesc spray de păr cu filtre UV. Este necesar să spăl părul când ajung acasă şi cu ce anume? Răspuns pentru: Bărbosu Diana (Suceava, 20 ani), Calinic Aurica (41 ani, Iaşi)
Dr. Cristian Tiglea (medic specialist dermatolog la Dermestetica -Dermatology&Aesthetic Center, www.dermestetica.ro ): Spălarea părului este obligatorie după o zi de plajă pentru îndepărtarea sării şi firelor de nisip acumulate pe timpul unei zile de plajă. Pe perioadă sezonului cald, sunt recomandate şampoanele blânde, care nu deshidratează suplimentar părul deja agresat de soare. Sunt indicate pentru folosire balsamurile de păr sau măştile hidratante, care realizează o hidratare suplimentară a firului de păr, atât de necesară în acest anotimp.
Cornel Saru (Art-director Keune): DA. Este necesar să cureţi părul de toate impurităţile şi produsele de styling aplicate în timpul zilei. Altfel îl încarci inutil. Îţi recomand produse blânde de curăţare şi hidratare a părului care, în acelaşi timp, să refacă echilibrul hidric, afectat din timpul expunerii la soare. Eu întâmpin an de an aceeaşi problemă .În timpul verii. În anotimpurile mai reci mă spăl la cap de două ori pe săptămâna. Vara, din cauza căldurii, a prafului, e nevoie să mă spăl mult mai des… chiar la 1-2 zile. Numai că acest lucru face că părul meu să se îngraşe din ce în ce mai repede… După ce trece vară şi vreau să revin la programul meu de spălat de 2 ori pe săptămâna, nu mai pot, deoarece se îngrăşa mult mai repede. Şi în timpul iernii nu mă pot spăla la 1-2 zile la cap, pentru că răcesc repede. Există vreo metodă care să mă ajute să reglez sebumul părului, astfel încât să fie frumos şi sănătos în orice anotimp şi să nu-mi afecteze nici sănătatea?
Răspuns pentru: Iancu Elena-Mihaela (23 ani, Boldesti-Scaeni), Tarta Andrada (18 ani, Gherlă), Ciolănel Alexandra-Valentina (28 ani, Bucureşti), Dianconu Luminiţa (38 ani, Bucureşti)
Dr. Cristian Tiglea (medic specialist dermatolog la Dermestetica – Dermatology&Aesthetic Center, www.dermestetica.ro ): Într-adevăr, cu cât spălaţi părul mai des, în speranţa că veţi scăpa de aspectul sau gras, cu atât acesta se va îngrăşa mai repede prin stimularea excesiva a activităţii glandelor sebacee. De aceea, trebuie să utilizaţi un şampon dermatocosmetic pentru păr gras şi să limitaţi spălarea de două ori pe săptămâna a părului.
Cornel Saru (Art-director Keune): Datorită căldurii, porii se dilată.Glandă sebacee secretă mai mult sebum. Astfel, sebumul ajunge pe scalp într-o cantitate mai mare decât în sezonul rece. Ce poţi face: foloseşte un şampon pentru păr gras o data pe săptămâna, în alternantă cu şamponul tău obişnuit. Încearcă un şampon pe bază de sulf care prin acţiunea să reglează secreţia de sebum şi astfel vei rezolvă cauza şi nu efectul. După cât timp de la prima aplicare a produselor de protecţie solară, ar fi necesară o noua aplicare, astfel încât părul să nu fie afectat de radiaţiile solare?
Răspuns pentru: Rezeanu Ionela (27 ani, Braşov) Dr. Cristian Tiglea (medic specialist dermatolog la Dermestetica – Dermatology&Aesthetic Center, www.dermestetica.ro ): Repetarea aplicării produselor de protecţie solară pentru păr trebuie făcută la interval de aproximativ patru ore sau de fiecare dată după ce a fost udat, în cazul în care produsele utilizate pentru fotoprotecţie nu sunt rezistente la apă.
Cornel Saru (Art-director Keune): Foloseşte : indicativul de protecţie solară multiplicat cu 5 este egal cu numărul de minute rămase până la următoarea aplicare. Exemplu: SPF 8: 8 x 5=40 minute „de siguranţă”
Am o mare problema: pe perioada verii îmi apare o iritaţie când stau ceva timp la soare – am părul scurt şi blond. Iritaţia scalpului nu este foarte pronunţată dar este precedată de o mâncărime.
Dr. Cristian Tiglea (medic specialist dermatolog la Dermestetica – Dermatology&Aesthetic Center, www.dermestetica.ro ): Cel mai bine ar fi să faceţi o vizită la cabinetul dermatologic pentru a discută în detaliu circumstanţele de apariţie a acestei afecţiuni a scalpului, deoarece cauzele ar putea fi multiple: o dermatită seboreica, intoleranţă la produsele de îngrijire capilară, manifestată numai în urmă expunerii la soare, o fotosensibilitate individuală care trebuie investigată suplimentar etc.
Este indicat să-ţi vopseşti părul înainte de a plecă la mare unde ţi-l expui (chiar dacă îl protejezi cu o pălărie) la soare?
Răspuns pentru: Frimu Raluca (32 ani, Iaşi)
Cornel Saru (Art-director Keune): Atâta vreme cât îţi protejezi părul cu produse adecvate, nu este nicio problemă. Îţi vând un pont: vopseaua Keune Tinta Color are înglobate filtre pentru protecţie solară şi sisteme de menţinere a intensităţii culorii pentru mai mult timp.
După ce vin de la mare, câteva luni de zile îmi cade părul foarte mult şi fac mătreaţă. Ce tratament trebuie urmat şi cât timp?
Răspuns pentru: Tibichi Gabriela (41 ani, Câmpulung)
Dr. Cristian Tiglea (medic specialist dermatolog la Dermestetica – Dermatology&Aesthetic Center, www.dermestetica.ro ): În primul rând va trebui să utilizaţi un şampon specializat în tratarea scalpului ce suferă de mătreaţă (dermatită seboreica), această putând fi o cauza a căderii părului. Puteţi cumpără şamponul doar din farmacii. Tratamentul se face pe perioadă nedeterminată, el fiind utilizat că o măsură continuă de îngrijire a dermatitei seboreice. Pentru a află dacă în cazul dumneavoastră există şi alte cauze care ar putea să conducă la căderea părului, atunci ar fi recomandat să faceţi o vizită la un cabinet dermatologic.
Cornel Saru (Art-director Keune): Dacă este doar o periodă izolată, atunci poţi apela la produse cosmetice cu rolul de a revitaliza firul de păr şi rădăcina acestuia. Nu uită că trebuie să tratezi mai întâi cauza şi nu efectul. În traducere, trebuie să fortifici mai întâi rădăcina, pentru a stopa căderea părului. Îţi recomand un produs revolutionary, ce a înregistrat rezultate pozitive în mai mult de 90% din cazuri. Este vorba de gama Care Line Derma Activating (şampon şi loţiune), ce înglobează un ingredient numit takanal, ce pătrunde subcutanat, accelerând metabolismul celular şi fortificand rădăcină firului de păr.
Cât de des e bine să-ţi speli cu şampon şi balsam părul vara, ţinând cont că există posibilitatea zilnic să îţi uzi părul (la mare, la piscină)? Este bine să îl spălam zilnic sau de doua ori pe săptămână şi în rest dacă se udă doar să îl uscăm?
Răspuns pentru: Păun Elena (24 ani, Bucureşti)
Dr. Cristian Tiglea (medic specialist dermatolog la Dermestetica – Dermatology&Aesthetic Center, www.dermestetica.ro ):Pe perioada verii, mai ales dacă frecventaţi piscina sau faceţi baie în mare, este indicat să faceţi o spălare zilnică a părului, nu neapărat folosind şampoane, ci doar pentru a îndepărta din păr substanţele acumulate în cursul înotului în bazin sau după o baie în mare. Spălarea cu şampon este indicat să se facă de două ori pe săptămână.
Cornel Saru (Art-director Keune): Atâta vreme cât părul nu este încărcat cu produse de styling în exces, consider că părul poate fi spălat o dată la două zile, pe timpul verii.
Excesul de substanţe de dezinfecţie (clor etc.) în apa din piscină influenţează apariţia bolilor de piele pe scalp şi structura firului de păr?
Răspuns pentru:Baricz Zita (33 ani, Târgu-Secuiesc) Cornel Saru (Art-director Keune): Substanţele de dezinfecţie (clorul) sensibilizează şi deshidratează firul de păr afectând nuanţa acestuia. Rolul lor în apa piscinei este de a preveni apariţia bolilor de piele şi în nici un caz de a le favoriza, oricât de mare ar fi concentraţia lor în apă. Apa mării îmi usucă pielea capului şi îmi formează coji la rădăcină părului. Ce pot face pentru a evita acest lucru pentru că părul meu să nu sufere nicio schimbare?
Răspuns pentru: Borză Nicoleta (24 ani, Călăraşi), Hutanu Maria Cristina (36 ani, Craiova) Cornel Saru (Art-director Keune): Foloseşte un şampon hidratant. Acesta are rolul de a hidrata atât firul de păr, cât şi scalpul. De asemenea, în segmentul produselor profesionale există şi produse de hidratare special concepute pentru scalp. Poţi încerca Crystal Ice Conditioner de la Keune. Acest balsam, pe lângă efectul răcoritor ce îl are asupra scalpului, conţine şi un cocktail de substanţe hrănitoare şi hidratante.
De când s-a încălzit am o problemă cu părul: se electrizează. Nu am schimbat produsele, acelaşi uscător de păr îl folosesc, cam la 2 săptămâni aplic o masca hidratantă. Am încercat şi un produs pentru îmblânzirea părului rebel, dar fără rezultat.
Răspuns pentru: Mihaila Camelia (26 ani, Piatră Neamţ), Rât Ileana-Manuela (26 ani, Darlos), Plăcintă Oana (28 ani, Suceava)
Cornel Saru (Art-director Keune): Primul sfat: scăpa de îmbrăcămintea sintetică şi de peria sau pieptanul din plastic. Acestea contribuie la electrizarea . De asemenea, este posibil – agresezi puternic prin pieptănarea excesivă a acestuia prin folosirea prea des a plăcii pentru întins părul . În acest fel, creezi un dezechilibru electrostatic la nivelul fibrei capilare. Ce poţi face: foloseşte un produs ce restabileşte echilibrul electrostatic şi care îţi poate proteja firul de păr împotriva agresiunilor mecanice (pieptănat) sau termice (placă, ondulator, uscător de păr).
Am citit deseori că pe timpul verii este recomandat un şampon pe baza de plante, deoarece părul e mai sensibil vara din cauza căldurii. Este adevărat? Ce produse aş putea folosi vara pentru aranjarea părului, fără să-l încarc prea tare?
Cornel Saru (Art-director Keune): Şampoanele pe bază de plante sunt benefice pe parcursul întregului an, nu numai pe perioada verii. Ca şi produse de styling ce pot fi utilizate în sezonul cald, într-adevăr este indicat să optezi pentru varianta „light”. Îţi recomand gama de styling pe baza de minerale esenţiale de la Keune Care Line. Aceasta gamă este gândită pentru persoanele ce îşi doresc un styling uşor, care să nu încarce părul. De asemenea, produsele gamei sunt concepute şi pentru a hidrata şi proteja firul de păr pe toată durata zilei.
Dacă am părul gras, ce textură e de preferat pentru produsele de protecţie solară? Răspuns pentru: Rezeanu Ionela (27 ani, Braşov)
Cornel Saru (Art-director Keune): Produsele de protecţie solară sunt universale. Ele au rolul de a proteja firul de păr împotriva radiaţiilor UV. Părul expus la soare este oricum supus deshidratării, indiferent dacă este gras sau nu. Totuşi, dacă te confrunţi cu un exces sever de sebum, îţi recomand să alternezi doar şamponul de protecţie solară cu cel pentru păr gras.
Cu cât timp înainte de plajă aplicăm măştile de păr?
Răspuns pentru: Scinteie Iuliana (34 ani, Bacău)
Cornel Saru (Art-director Keune): Dacă te referi la masca pentru protecţie solară (fără clătire) – imediat ce ai ajuns pe plajă.