Cum îţi îngrijeşti corect genele

.

Ca şi pielea sau părul, genele au nevoie de îngrijire zilnică, în special curăţare şi hidratare. În plus, trebuie să fii blândă cu ele, altfel se rup foarte uşor.

Cum îţi protejezi genele

Cel mai important este să te demachiezi în fiecare seară cu demachiant normal sau cu un ulei vegetal. Chimicalele din cosmetice reprezintă un stres pentru genele tale, aşa cum machiajul e un factor de stres pentru ten. În timpul demachierii, dar şi în general, nu-ţi freca pleoapele. Atinge-ţi uşor genele, cu mişcări fine.  

Ca şi părul de pe cap, genele au nevoie de un balsam care să le hrănească şi să le hidrateze. Dacă nu găseşti un produs special destinat lor, poţi folosi cu încredere ulei de măsline sau ulei de ricin, în fiecare seară, după ce te demachiezi bine.

Uleiurile se aplică fie cu un beţişor pentru urechi, fie cu o perie de mascara perfect curată. Acest gen de tratament poate să lungească genele în sensul că previne ruperea lor, făcândule să pară mai bogate şi mai lungi.

Tubul de mascara trebuie înlocuit periodic spre binele genelor şi al ochilor. Altfel rişti să-ţi strici genele şi s faci infecţii. Dacă schimbi rimelul o dată la şase luni, e perfect. De asemenea, el trebuie înlocuit dacă ai avut o conjunctivită.
Când ai aplicat prea multă mascara şi trebuie să o îndepărtezi, fă-o înainte să se usuce, altfel rişti să-ţi rupi genele.

Dacă e neapărată nevoie să foloseşti cleştele de curbat genele, ai grijă să nu tragi de pleoapă. Şi nu uita că acest instrument se foloseşte înainte de a aplica mascara.

De ce îţi pică genele

Chinurile repetate la care îţi suspui genele sunt singurele vinovate dacă ţi se pare că se răresc. Aceiaşi factori care îţi agresează părul de pe cap, provoacă şi căderea genelor. E vorba de stres, alimentaţie, probleme hormonale şi tratamentele de tot felul pe care le folosim azi.

Mascara rezistentă la apă îţi poate fi de un real ajutor când transpiri sau mergi la plajă, dar are tendinţa să usuce genele. Da, genele pot deveni uscate, ca şi părul.

În plus, acest tip de mascara se şterge mai greu, aşa că probabil îţi freci ochii insistent, ceea ce agresează genele. Rădăcinile lor sunt destul de delicate şi fragile, iar dacă sunt chinuite îndeajuns de mult, e posibil să nu se mai refacă niciodată.

Sau dacă se refac, genele care cresc vor fi subţiri, fragile şi scurte.
Foarte periculos este şi obiceiul de adormi cu mascara pe gene. Când sunt încărcate cu acest produs, genele sunt uscate şi tind să se rupă cu uşurinţă, mai ales în timpul somnului. Iar dacă mai foloseşti şi clestele de curbat genele, ai toate şansele să rămâi fără ele.

Care e rolul genelor

Noi le vedem ca pe un atu în „procesul” de seducţie, însă rolul lor este altul, acela de a proteja ochii. Particulele străine care ar urma să-ţi pice în ochi se opresc în gene. De asemenea, când un obiect se apropie de ochi, îl simţim mai întâi cu genele şi astfel avem timp să închidem pleoapa, salvând ochiul de la o traumă iminentă.

Ca orice alt fir de păr, genele au ciclul lor de creştere. Dar dacă părul de pe cap creşte pe o perioadă de câţiva ani, genele ţin cam trei luni. Apoi pică şi le ia încă vreo două luni ca să crească la loc.

Dacă ţi se pare că îţi pierzi genele odată cu trecerea timpului, nu este de vină vârsta, ci chinurile la care le supui. Ne naştem cu un anumit număr de radacini şi acestea se păstrează pe tot parcursul vieţii.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton