Izul medieval te face să te simţi ca într-o poveste cu prinţi şi prinţese.
O excursie la Sibiu, Capitală Culturală Europeană, încântă pe oricine şi te face să revii iar şi iar. Căci nu e vorba de un oraş oarecare, ci de un loc încărcat de istorie, tradiţie, mister, învăluit în parfum medieval. Tuneluri enigmatice, străzi înguste şi întortocheate, pieţe aerisite şi ziduri de demult. Acesta e Sibiul, cetatea în care toamna nu aduce nostalgie, ci mai degrabă bucurie de viaţă şi poftă de cultură. E vremea să descoperi şi tu comoara asta nestemată, pe urmele personajelor medievale, prin tunelurile misterioase.
La pas, cu toamna braţ la braţ
Centrul istoric al oraşului, principalul punct de atracţie pentru turiştii de pretutindeni, merită vizitat la început de zi, pe îndelete. Păşind uşor, pe lângă vechiul zid de apărare de pe strada Cetăţii, la umbra castanilor bătrâni, simţi cum sufletul se îmbibă de frumos şi tihnă. Căci aici se poate spune că întâlneşti cea mai mare rezervaţie de arhitectură din Europa Centrală şi de Est, într-un ansamblu de pieţe medievale, precum Piaţa Mică, Piaţa Mare, Piaţa Huet. Poposeşte preţ de câteva ceasuri, pentru a avea vreme să savurezi fiecare obiectiv turistic. Vei vedea că timpul zboară mult prea repede, mai ales că restaurantele din zonă te vor ispiti cu arome îmbietoare. Şi porneşte la drum odihnită, căci numai pe jos ai acces în centrul citadelei. Bulevardul şerpuit, ce te va duce într-acolo, aminteşte de oraşele nemţeşti sau austriece, fiind străjuit de spectaculoase clădiri de epocă, cu flori în glastre la ferestre. Dincolo de porţile înalte şi largi, se ascund curţile gospodarilor. În ciuda aspectului misterios, locatarii sunt primitori şi nu se supără dacă le treci pragul, chiar şi numai pentru a-ţi potoli curiozitatea. Intră şi tu şi aruncă o privire dincolo de-o astfel de poartă; locatarii nu se supără. Aşa arată „blocul” ardelenesc: e o curte în formă de potcoavă, pavată cu pietre, cu locuinţele amplasate de jur împrejur, din care încă răsună grai săsesc şi unguresc, împletin-du-se cu cel românesc.
Arta nu îmbătrâneşte
O bijuterie arhitecturală, cam în vârstă dacă e să ne luăm după arhive, dar tânără totuşi la cei vreo 700 de ani ai ei, Piaţa Mare găzduieşte celebrul muzeu Brukenthal, cu opere de artă inestimabile, semnate de nume mari, precum Rubens, Botticelli, Tonitza sau Grigorescu. Clădirea muzeului este un palat, unul dintre cele mai importante monumente baroce din ţară. Un pic mai încolo, în Piaţa Huet, este Casa Luxemburg, domiciliul ocazional al Marelui Duce Henri de Luxemburg. Dar şi tu te poţi caza, cu o rezervare prealabilă, acolo. Din acest punct poţi admira Podul Minciunilor şi acoperişurile Oraşului de Jos.
Foto: Shutterstock