Educatia sexuala a tinerilor, un subiect criticat

.

Peste jumatate din tinerii romani, participanti la un studiu european despre …
Educatia sexuala a tinerilor, un subiect criticatPeste jumatate din tinerii romani, participanti la un studiu european despre sanatate sexuala, considera ca profesorii care se ocupa de educatia lor sexuala, in scoala, nu au pregatirea necesara in domeniu, informeaza un comunicat.

Tinerii din Romania au nevoie de o mai buna informare pentru a-si proteja sanatatea sexuala, conform rezultatelor unui studiu realizat de Durex.

Studiul, numit „Ei nu vor sti daca noi nu le vom spune” – o cercetare a cunostintelor, atitudinilor si practicilor in randul tinerilor din Europa -, este cel de-al cincilea editat in seria celor anuale dezvoltate de Durex Network’s Face of Global Sex (cercetari anuale globale pe diferite tematici legate de viata sexuala).

Cercetarea s-a facut pe un esantion reprezentativ de peste 15.000 de tineri, cu varste intre 15 si 20 ani, din 15 tari europene – noua din Europa de Vest si sase din Europa de Est. S-a analizat experienta lor in ceea ce priveste educatia sexuala si impactul asupra sanatatii vietii lor sexuale in materie de informatii, atitudini si practici.

Rezultatele au indicat un grad ridicat de ignoranta la nivelul tarilor din Europa in ceea ce priveste bolile cu transmitere sexuala (BTS). De exemplu, nu mai putin de patru din 10 tineri romani (40,3%) cred in mod eronat ca pot contacta BTS de pe scaunul toaletei. Aceasta valoare este a doua intre tarile europene, dupa Turcia (44,4%).

De asemenea, tinerii romani sunt putin mai informati in ceea ce priveste perceptia asupra riscului contractarii unei BTS. In Romania, 19,1% dintre tinerii intervievati cred ca riscul de a contracta o astfel de boala este mic sau nu exista – comparativ cu 37,5% in Slovenia, 50% in Germania si 70,3% in Belgia.

La intrebarea daca ar utiliza un prezervativ pentru o partida de sex cu un nou partener, 3,4% dintre romani au declarat ca nu, aceasta cifra fiind a treia in Europa, dupa Turcia (14,4%) si Polonia (3,5%).

Tinerii romani au avut rezultate mai slabe in ceea ce priveste utilizarea metodelor contraceptive in mod regulat. Unul din cinci (20%) declara ca nu a folosit nicio forma de contraceptie ultima data cand a intretinut relatii sexuale.

Lipsa lor de cunoastere se reflecta in imaginea pe care o au tinerii romani despre educatia sexuala primita in scoli, cu mai mult de jumatate (53,9%) dintre ei declarand ca profesorii lor nu aveau pregatirea necesara pentru a le face educatie sexuala.

Studiul mai arata ca, in general, tarile din Europa de vest au inregistrat scoruri mai ridicate in ceea ce priveste cunostintele, atitudinile si practicile in materie de sex, comparativ cu tarile din Europa de est. Femeile au inregistrat scoruri mai ridicate decat barbatii. Rezultatele cele mai bune au fost obtinute, in general, de cei care au primit informatii cu rol de educatie sexuala de la parteneri, profesori sau persoane specializate in domeniu.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton