Cu ce să te îmbraci pe caniculă

.

Alege haine ușoare și lejere pentru zilele caniculare. Culorile deschise și materialele vaporoase, din fibre naturale sunt cele mai bune alegeri pentru lunile fierbinți. Noi îți oferim mai multe sugestii cum să te îmbraci pe caniculă, să eviți neplăcerile aduse de temperaturile ridicate.

Hainele cele mai potrivite cu care te îmbraci pe caniculă te ajută să te răcorești, lasă pielea să respire și pot preveni o mulțime de neplăceri, de la transpirația excesivă, la bolile de piele care se dezvoltă în mediul umed și cald.

Hainele cu care te îmbraci pe caniculă trebuie să fie din materiale naturale, din fibre care se usucă repede și care lasă corpul să se răcorească. Ele sunt deopotrivă recomandate pentru confortul tău în zilele fierbinți, dar și pentru sănătatea pielii.

Cele mai indicate materiale pentru zilele fierbinți

Țesăturile subțiri din materiale naturale sunt cele mai potrivite în zilele foarte calde de vară. Alege bumbac și mătase naturală. Țesăturile subțiri din aceste două fibre sunt fluide, moi, cad frumos pe lângă corp și lasă pielea să respire.

De asemenea, inul subțire, de vară, reprezintă o țesătură potrivită în zilele caniculare. Oricât de mult ai transpira, inul nu se lipește de piele. El va lăsa pielea să respire și să se usuce în voie.

Evită toate țesăturile groase și mai ales blugii. Blugii, fabricați din fire groase de bumbac, nu sunt recomandați pe caniculă. Sunt prea groși, rețin umezeala și împiedică pielea să se usuce rapid. Cu atât mai neplăcuți sunt blugii elastici, mulați, care conțin multe fibre sintetice și elastan.

Vâscoza este o altă țesătură foarte potrivită pentru vară. Este o variantă mai ieftină pentru mătasea naturală, dar foarte ușor de modelat după diverse tipare, ușor de spălat și de călcat. Vârscoza subțire este potrivită pentru bluze delicate, pentru rochii și fuste lejere cu care poți să te îmbraci pe caniculă.

Un alt material pe care îl adoră croitoresele și multe femei pe timp de vară este chambray sau cambric. Este un material foarte subțire din fire fine de bumbac, care imită denimul. Are fire albe la bază și fibre albastre în urzeală. În mod trandițional, cambricul este bleu, dar în ultima vreme producătorii au realizat cambric alb, gri, verzui, roz sau portocaliu, diverse nuanțe plăcute și pastelate de vară. Din acest material se fac cămăși vaporoase, rochii, topuri și fuste fluide și lejere.

Alege haine sport din microfibră

Tot mai multe haine sport sau casual de vară sunt fabricate din microfibră subțire, care absoarbe umezeala, se usucă foarte repede și nu se lipesc de pielea transpirată. Aceste haine sunt concepute pentru antrenamente, să lase pielea să respire și să ofere lejeritate în mișcări. Ele sunt excelente în zilele caniculare, sunt moi, fine și fluide.

Poți purta tricouri și pantaloni scurți din microfibră, mai ales în zilele în care ai mult de mers pe jos, iar temperaturile cresc vertiginos spre 35 – 37 de grade Celsius.   

Evită materialele sintetice

Hainele sintetice de duzină sunt un pericol pentru piele. Nu purta prea des lenjerie intimă din materiale sintetice și nici maieuri sau tricouri. Orice haină care vine în contact cu pielea trebuie să fie din bumbac moale sau din vâscoză fină, din mătase naturală.

De asemenea, ai grijă de pielea copiilor mici și nu îi îmbrăca în haine sintetice de preveniență dubioasă. Vopselurile cu care sunt colorate au tot felul de substanțe toxice, care ajung în pielea sensibilă a celor mici prin transpirație.

Țesăturile sintetice ieftine blochează procesul natural de transpirație și respirație a pielii. Zonele cele mai expuse sunt la subraț, pe abdomen și între coapse, iar la bărbați se adaugă și spatele, deoarece ei transpiră mai mult în această zonă. Pentru o femeie, sunt neplăcute sutienele din dantelă sintetică, de aceea este bine să porți mai des sutiene din bumbac sau căptușite cu bumbac și mătase la interior.

Materialele sintetice favorizează înmulțirea bacteriilor, deoarece mențin transpirația mai mult timp la nivelul pielii. Din cauza lor poți suferi de:

  • Acnee – mai ales pe spate și inghinal;
  • Pitiriazis verzicolor și alte ciuperci de piele cărora le place mediul umed și sărat din hainele sintetice;
  • Iritații care sensibilizează pielea și poți face dermatită de contact;
  • Alergii severe la vopseaua cu care sunt colorate țesăturile sintetice.

Ce culori să alegi pe timp de vară

Calitatea țesăturilor ușoare și subțiri este foarte importantă pentru hainele cu care te îmbraci pe caniculă. Dar și culorile te ajută să te simți mai lejer! Evită culorile închise, mai ales negru, maro, grena sau mov strident.

Culorile închise atrag soarele și pielea va ”fierbe” în astfel de haine! Alege culori deschise, alb și crem, culoarea nisipului care va fi mereu la modă vara, bleu, roz sau galben pal.

Nuanțele deschise oferă o anumită eleganță hainelor, vei avea o aură mai lejeră, tinerească și plină de energie. Lasă culori închise și sobre pentru sezonul rece. Și mai ales evită nuanțele de gri! Indiferent cum îl porți, gri-ul este banal, obositor și tern.  

În plus, petele de transpirație se văd cel mai bine pe materialele din culori închise. În schimb, hainele albe sau foarte deschise la culoare camuflează mai bine petele de transpirație de la subraț sau de pe abdomen. Pe bumbacul sau pe inul alb sau crem se văd foarte puțin petele de transpirație, în comparație cu bumbacul albastru sau negru care reține umezeala, iar petele de transpirație rămân vizibile mai mult timp.

În plus, urmele de sare din transpirație, care se observă după ce s-au uscat hainele, sunt vizibile pe orice articol de îmbrăcăminte închis la culoare. Dar mult mai puțin vizibile pe hainele albe.

În afară de aceste considerente, hainele albe sau deschise la culoare sunt mereu în ton cu vara și nu se vor demoda niciodată. Orice stilist te sfătuiește să alegi alb, crem sau nuanțe pastelate ca să te îmbraci pe caniculă și nu vei fi niciodată demodată. Albul și nuanțele de crem sau bej conferă o anumită eleganță lejeră care se potrivește atât de bine cu sezonul estival.

Cu ce haine te îmbraci pe caniculă

Evident, hainele strâmte și mulate devin un chin pe caniculă. Poate că ești tentată să îți pui în evidență silueta cu o rochie strânsă pe talie, dar nu te vei simți prea bine în ea pe caniculă, decât dacă este făcută din mătase naturală foarte fină.

Alege haine lejere și fluide. Rochiile, topurile și pantalonii largi din materiale vaporoase sunt cele mai bune alegeri pentru ținutele de zi cu zi. Tricourile lejere din bumbac, topurile cu bretele, pantalonii scurți vaporoși din vâscoză sau in subțire, fustele din vâscoză sau mătase.

O măsură mai mare

Hainele lejere de vară trebuie să fie cu un număr mai mare. Ele trebuie să stea lejer pe tine, să nu stânjenească mișcările și să nu se lipească de pielea ta transpirată.

În plus, este bine să cumperi haine de vară cu un număr mai mare deoarece ele vor intra la apă, dacă sunt făcute din fibre naturale. Bumbacul intră la apă cu un număr, iar inul se scurtează și mai mult, aproape cu două numere.

Alege piese clasice

În fiecare vară ești tentată de o rochie nouă, de un top fluid și elegant sau jucăuș cu dantele și elemente decorative. Încearcă să îți faci o garderobă de bază cu câteva piese clasice:

  • Două – trei fuste de lungimi diferite
  • Câteva topuri vaporoase
  • Două – trei rochii simple
  • Două – trei perechi de pantaloni atât lungi, cât și trei sferturi
  • Două perechi de pantaloni scurți smart – casual.

Cu aceste piese, toate în culori deschise și croieli lejere, poți realiza diferite ținute de vară pe care le accesorisezi cu bijuterii, cu eșarfe, cu broșe colorate sau cu gentuțe de vară la modă.

Pantaloni scurți și la birou

În garderoba ta de vară pantalonul scurt este una dintre piesele de bază. Dar, pe lângă pantalonii scurți sport, lejeri și comozi pentru călătorii și drumeții, alege și un model clasic, așa cum este pantalonul de costum, dar scurtat deasupra genunchilor. Cu un astfel de model, te poți duce și la birou în zilele caniculare, în măsura în care este permis de politica firmei.

Un pantalon scurt elegant poate fi ușor combinat cu o cămasă fină și lejeră, cu un top vaporos, cu maieuri în bretele sau cu bluze elegante cu dantele.

Poartă acest pantalon scurt cu o curea de piele frumoasă și vei obține o ținută smart elegantă deosebită.

Pălăriile sau șepcile, necesare pe caniculă

Nu uita să iei cu tine o pălărie ușoară, cu boruri largi, pentru zilele toride în care trebuie să mergi mai mult prin soare. Pălăria te protejează cât de cât de razele fierbinți și îți protejează tenul delicat, pielea de pe decolteu și de pe umeri, dacă porți rochii sau topuri în bretele.

O șapcă pentru ținutele sport sau lejere este și ea binevenită, dacă ai mult de mers prin soare. În plus, o șapcă bine aleasă, după trăsăturile feței tale, îți conferă un aer șarmant și modern.

Încălțăminte lejeră

Păstrează tocurile înalte pentru diverse ocazii și evenimente. Încălțămintea de vară trebuie să fie în același stil cu hainele lejere pe care le îmbraci pe caniculă. Sandalele cu toc jos, espadrilele de pânză, tenișii albi sau cel mult cu desene colorate vesele se potrivesc mult mai bine cu tricourile sau rochiile largi și comode pe care le porți zi de zi. Evită încălțămintea groasă și grea și optează pentru încălțări ușoare, cu tocuri joase sau cu talpă ortopedică.

foto: ProfiMedia Images

Ultima modificare iulie 4, 2024 6:05 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale