În anul 1943, Mademoiselle Coco a călătorit împreună cu Dinklage pentru a trimite primului-ministru al Angliei, Winston Churchill, o scrisoare în care îi cere politicianului să încheie ostilităţile cu naziştii.
Istoricii susţin că tendinţele antisemite ale creatoarei au apărut din cauza parteneriatului său cu o familie de evrei, Wertheimers. În 1924, Chanel i-a cerut ajutor financiar lui Pierre Wertheimer pentru a-şi extinde imperiul modei. Acesta i-a oferit ajutorul, dar ea a rămas doar cu 10 procente din propria sa companie. Tensiunile au crescut atunci când Chanel a început să se plângă că este exploatată.
Nu a reușit să obțină compania parfumurilor Chanel
În 1930, naziştii au implementat legile „ariene” în zone ocupate de Germania. Legea a forţat o treime dintre afaceriştii evrei să renunţe la companiile lor până în 1941. Cu ajutorul acestor legi, Chanel l-a manipulat pe Wertheimer care deţinea o mare parte din parfumurile Chanel în acea perioadă.
În 1941, Coco a trimis o scrisoare către oficialii nazişti pentru a cere deţinerea completă a companiei parfumurilor Chanel. ”Parfumurile Chanel au fost abandonate de proprietarul lor. Am un drept incontestabil de deţinere a companiei deoarece este creaţia mea”, scria ea.
Însă încercarea ei a eșuat, doarece Wertheimer delegase un prieten fără origini evreieşti pentru a fi proprietarul Casei Chanel care a rămas în proprietatea familiei Wertheimer până în prezent.
Potrivit autorului Vaughan, Chanel era o afaceristă care profita de oportunităţi. Naziştii erau puterea, iar femeia gravita în jurul puterii. Chanel nu credea în altceva decât în modă, nu îi păsa de politica lui Hitler sau nazism.
Coco Chanel a fugit în Elveţia împreună cu Dincklage. A revenit la Paris nouă ani mai tîrziu, în 1970, nefiind niciodată acuzată de colaborare cu naziştii.
A murit un an mai târziu, în 1971, șa vârsta de 88 de ani, și a negat întotdeauna că ar fi colaborat cu ocupantul nazist.
Ce nu știai despre Coco Chanel
Mama ei a murit când avea 12, din cauza tuberculozei, iar tatăl său i-a părăsit pe ea și pe ceilalți patru frați. În urma acestei situații, a petrecut șase ani într-un orfelinat, unde a învățat să coase.
Primul ei job a fost de croitoreasă, iar ca hobby crea pălării.
Nu a fost căsătorită niciodată, dar a avut numeroase aventuri cu mai mulți tineri bogați și milionari care au ajutat-o să își ridice afacerea.
A introdus bronzul în modă. Înainte de epoca Chanel, dacă erai bronzată, însemna că erai o simplă muncitoare, însă designer-ul a introdus ideea că dacă te lași atinsă de soare, înseamnă că ai timp liber.
Celebra designeriță Coco Chanel a revoluționat industria modei feminine, instaurând eleganța și rafinamentul relaxat. Fără corsete și fuste incomode, Coco Chanel a fost o adevărată inspirație în viața femeilor, lăsând în urmă celebrele citate despre modă, stil, eleganță și feminitate. Un ghid al stilului de viață pe care oricare femeie ar trebui să-l urmeze.
”Există destule ducese pe lume, dar o singură Coco Chanel”.
”Fericirea nu e altceva decât parfumul sufletului nostru”.
”Nu sunt geloasă dacă îmi văd fostul iubit cu altă femeie. Mama m-a învăţat să împart jucăriile vechi copiilor mai puţin norocoşi”.
”Singurii ochi frumoşi sunt aceia care te privesc cu tandreţe”.
”Sunt oameni care au bani și oameni care sunt bogați”.
”Eleganţa este atunci când interiorul este la fel de frumos ca exteriorul”.
”Noi, femeile, avem nevoie de frumusețe ca să ne iubească bărbații și de prostie ca să-i iubim”.