Salopetele din denim, tricourile fosforescente, pantalonii din vinilin şi colanţii cu animal print sunt doar câteva dintre piesele vestimentare pe care o femeie nu va recunoaşte că le-a purtat.
Noi ne-am gândit să facem o recapitulare a tendinţelor vestimentare ciudate care au făcut furori în trecut în toată lumea!
Decada 1980 e cunoscută pentru muzica pop şi disco, filme de neuitat dar şi pentru unele din cele mai neinspirate tendinţe vestimentare. Stilul unor cântăreţe celebre ca Madonna sau Cindy Lauper a fost intens imitate de către tinerele din întreaga lume. Molly Ringwald, Janet Jackson, Pat Benatar, şi formaţia Bananarama sunt celebrităţile care ilustrează cel mai bine perioada respectivă în modă.
În ultimul an moda anilor 80 a revenit pe podiumuri şi pe străzi, însă doar anumite tendinţe atent selectate şi transformate pentru a se potrivi anilor 2000. Sacourile cu umeri supradimensionaţi flatează silueta feminină, colanţii de tip leggings la fel şi tricourile cu diverse mesaje în scris sau pete de culoare sunt piese clasice.
Alte trenduri ale perioadei disco şi pop vor rămâne în istorie ca neinspirate. De exemplu jeanşii cu talie înaltă şi strâmţi pe gleznă, care nu inspiră decâ t reacţii negative. Demodate şi complet odioase sunt şi tricourile fluorescente şi pantalonii din vinilin.
Filmările la filmul „Sex and the City: The Movie 2” includ câteva scene în care Carrie, Samantha, Miranda şi Charlotte se întorc în timp, mai exact în anii 80. Cred că ţinutele lor ilustrează cel mai bine tendinţele neinspirate ale perioadei, atât cele vestimentare cât şi estetice.
Jambierele tricotate purtate pe mână, în culori fosforescente, colanţii cu animal print sau asortarea dresurilor şi a ciorapilor până la genunchi cu puloverul sau bluza sunt alte idei de stil care au fost în vogă, dar în prezent sunt repudiate complet.
Rochiile din material lucios cu mâneci bufante şi fustă amplă sunt piese care vor rămâne în istorie ca unele din cele mai urâte designuri.
Bărbaţii au avut în anii 1980 preferinţe pentru moda sprâncenelor rase, fără nici o legătură cu imaginea lui Boris Becker. Trendul a apărut pe stradă , la „băieţii de cartier” şi promovată de cântăreţi în videoclipurile lor.
Părul tapat foarte înalt la femei a reprezentat perioada disco şi a fost greu de lăsat în urmă.
Spre deosebire de anii 1970, când femeile foloseau ondulatorul pentru a crea coafuri simple şi rafinate, în deceniul următor au ales coafuri în stil permanent sau tapat, copiate din seriale ca „Dallas”.
Logo-urile marilor case de modă din lume au fost exploatate la maxim, apar pe genţi, tricouri, pandantive, există chiar şi acadele delicioase în formă de logo Louis Vuitton, Chanel, D&G, YSL.
În timp am învăţat să le purtăm cu stil, însă într-o perioadă au luat un avânt deloc plăcut. Logo-urile supradimensionate imprimate pe haine sport au fost apanajul deceniului trecut, şi trebuie să ne bucurăm că lumea a renunţat la ele!
Concluzia este clară: e important să nu uităm greşelile vestimentare ale trecutului, pentru că astfel avem un termen de comparaţie pentru evoluţia modei. Revedem haine deloc frumoase, rafinate sau look-uri odioase, frizuri şi machiaje deloc feminine, totul creat pentru a epata. Iar femeia modernă se mândreşte totuşi că a descoperit modalităţi mult mai elegante de a fi în centrul atenţiei!