Cum faci bronzul să dureze mai mult

.

Ai stat la plajă numai la orele permise, ai folosit cremă de protecţie solară şi te-ai ales cu un bronz sănătos – dacă se poate spune aşa – pe care ai vrea să-l ai până vara viitoare.
Din păcate asta nu e posibil, dar poţi să iei unele măsuri pentru ca bronzul tău să ţină un pic mai mult.

De ce dispare bronzul

Epiderma, stratul de la suprafaţa pielii este format la rândul lui din mai multe straturi. Pielea noastră se înoieşte continuu, astfel că în fiecare lună avem o piele cu totul nouă. Stratul bazal, în care se produc noile celule, este cel de la baza epidermei. Urmează alte trei straturi „intermediare”, apoi cel cornos, de la suprafaţă, format din celule aproape moarte.

Când te bronzezi, melanina, pigmentul pielii, colorează celulele deja existente. Cele noi, care se vor forma după expunerea la soare, vor avea culoarea normală şi când ele sunt împinse în sus, în stratul cornos, pielea ta nu va mai fi bronzată ci va avea culoarea naturală.

„Călătoria” unei celule de la naşterea ei şi până în stratul superior al pielii durează în jur de o lună, deci aceasta e perioada pentru care se va menţine bronzul dacă nu mergi din nou la plajă.

Cum faci ca bronzul să dureze mai mult

Eforturile tale de a-ţi menţine bronzul cât mai mult ar trebui să înceapă chiar înainte de a merge pentru prima dată la plajă.

Înainte să te expui la soare, exfoliază-ţi bine pielea, fie cu o mănuşă sau un burete special, fie cu mască de mălai sau un produs cosmetic de gomaj. Freacă-ţi bine toată pielea, din cap până în picioare pentru a îndeparta celulele moarte – altfel există pericolul să te bronzi „cu pete” şi să rămâi fără bronz la scurt timp după.

Al doilea pas este bronzarea progresivă, începând cu 10-15 minute pe zi în afara orelor periculoase. Acesta e cel mai important pas dacă vrei să-ţi menţii bronzul cât mai mult. O expunere excesiva la soare din primele zile înseamnă arsuri, urmate de cojirea pielii, deci bronzul se duce în câteva zile.

Află şi cum să te bronzezi uniform, fără arsuri.

Ce poţi face când eşti deja bronzată

Mare lucru nu mai poţi face pentru că nu poţi opri ciclul natural de regenerare a pielii. Aminteşte-ţi asta când cumperi o loţiune scumpă doar pentru că promite să-ţi păstreze bronzul pentru mai mult timp.

Singurele care pot face asta sunt loţiunile autobronzate, care înlocuiesc bronzul natural, pe măsură ce el dispare, cu unul artificial. Evident, nu e o idee rea. Autobronzantele te ajută să-ţi menţii culoarea pielii fără a fi nevoită să te expui iar şi iar la radiaţiile UV.

În rest, singurul lucru pe care îl poţi face pentru pielea ta este să o hidratezi intens, cu produse de calitate. Pielea uscată se descuamează mai repede, deci şi bronzul se duce mai repede. Iar expunerea la soare , după cum se ştie, usucă pielea. Aplică un produs hidratant şi imediat după plajă, dar şi în săptămânile următoare. Unturile de corp şi uleiurile oferă, în general, o hidratare mai intensă.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton