Nu este suficient să fii la curent cu cele mai noi tendințe în modă, pentru a fi o adevărată fashionistă. Trebuie să știi și câte ceva despre începuturile hainelor fără de care nu ai mai putea arăta atât de bine astăzi. Află șapte lucruri pe care sigur nu le știai.
Talia empire, un model de bluză sau rochie al cărui corset se termină chiar sub bust, a devenit populară datorită soției lui Napoleon Bonaparte, Josephine. A apărut cu scopul de a scăpa de rochiile strânse chiar pe mijloc, pe care femeile le-au purtat sute de ani și care nu prea le ofereau libertate de mișcare. Femeile din Franța au adoptat această tendință la începutul secolului XIX, iar în scurt timp, s-a răspândit în toată Europa.
Bărbații au fost primii care au purtat tocuri
Aristocrații europeni au fost primii care au purtat tocuri, începând cu sexolul al XVI-lea. Aceștia voiau să le transmită celorlalți că au bani și că nu sunt nevoiți să muncească, pentru venitul lor. Femeile au început să poarte tocuri ceva mai târziu, după ce garderoba lor a început să fie influențată de modă masculină. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, bărbații au încetat să poarte acești pantofi, iar tocurile au fost asociate doar cu femeile.
Dungile erau considerate semnul Diavolului
Dungile sunt, acum, cel mai popular imprimeu, dar în secolul al XII-lea, se spunea că sunt semnul Diavolului și erau purtate doar de oamenii de jos din societate.
Nasturii erau considerați bijuterii
Strămoșii noștri nu foloseau nasturii pentru a-și închide hainele, ci pentru a-și accesoriza ținutele. Cel mai vechi nasture datează de acum 5.000 de ani și a fost găsit în Pakistan. Abia din secolul al XI-lea au început să fie folosiți pentru încheierea hainelor, iar după Revoluția Industrială, au devenit indispensabili.
Înainte de 1840, doar miresele din familii regale purtau rochii albe, restul femeilor îmbrăcând rochii în orice altă culoare la nunta lor. Regina Victoria a făcut populară rochia albă de mireasă, când s-a căsătorit cu Prințul Albert de Saxa-Coburg.