Medic: ”Sunt temperaturi de infarct. Trei tipuri de simptome adesea trecute cu vederea”

.

Doctorul Tudor Ciuhodaru, specialist în medicina de urgență, face adesea recomandări extrem de importante pentru noi toți pe pagina sa de Facebook.

Cea mai recentă postare a sa se referă la infarctul miocardic, care este mai des întâlnit în perioada iernii, inclusiv la tineri.

”Riscul de infarct miocardic creşte cu 2% la fiecare scădere de 1 grad Celsius a temperaturii exterioare”, explică dr. Ciuhodaru. El mai spune că vântul puternic asociat cu umezeala reprezintă un risc suplimentar. Temperatura resimţită de organism în astfel de condiţii este mai mică decât cea indicată de termometre.

Tot mai multe cazuri de infarct la tineri

Dr. Ciughodaru menționează că în ultimul timp sunt tot mai des afectați bărbații tineri, aparent sănătoși. Aceștia pot suferi un infarct pe neașteptate. Riscul este mai mare la fumători, sedentari și supraponderali.

De aceea, toată lumea, indiferent de vârstă, trebuie să știe simptomele infarctului miocardic.

Care sunt simptomele în infarctul miocardic

Medic: ”Sunt temperaturi de infarct. Trei tipuri de simptome adesea trecute cu vederea”

Principalul simptom menționat de dr. Ciuhodaru este durerea în piept. ”Nu neglijaţi durerea precordială ,,clasică”(durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute”, spune specialistul.

Acesta menționează și trei tipuri de simptome nespecifice, care adesea sunt trecute cu vederea. Iată mesajul doctorului:

”Nu subevaluaţi trei tipuri de simptome nespecifice:
a) osteoarticulare: dureri sau doar discomfort la nivelul braţelelor, umerilor, gâtului sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteoarticulare.
b). senzaţia de lipsă de aer, de sufocare sau leşin, respiraţie sacadată, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort.
c) digestive (greţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice) considerate consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive.”

Recomandările medicului pentru a preveni infarctul

Stresul termic trebuie evitat, mai ales de cei care au risc de evenimente cardiovasculare. Ei trebuie să poarte haine potrivite vremii de afară, să-și protejeze inclusiv fața și mâinile.

Foarte important este să nu neglijăm niciodată simptomele nespecifice și să apelăm la ajutorul medicilor de câte ori considerăm că ceva este în neregulă. Orice întârziere a diagnosticului și tratamentului poate duce la decesul pacientului. De asemenea foarte important este să nu ne tratamn după ureche dacă bănuim un infarct miocardic.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton