Celebrat pe 17 martie, Sfântul Patrick este una dintre puţinele sărbători care naşte unui adevărat festival la nivel modial, celebrată cu mare fast în aproape toate colţurile lumii.
Pe lângă apetitul pentru berea irlandeză, sărbătoarea creştină deschide cele mai spectaculoase parade şi petreceri pe străzile Dublinului, în primul rând, precum şi pe bulevardele din New York, Moscova, Munchen, Londra, Viena sau Sydney.
Timp de câteva zile, marile bulevarde roiesc de spiriduşi îmbrăcaţi în costume verzi, cu pălării colorate înalte şi purtând trifoiul ca simbol al patronului lor spiritual.
După obiceiul oricărei sărbători, în această zi se consumă multă bere, plăcintă cu stafide, se trimit mesaje şi celor dragi, felicitări cu rugăciuni şi urări irlandeze.
Legenda Sfântului Patrick
Deşi Sfântul Patrick aparţine culturii irlandeze, prima paradă în cinstea sa nu a avut loc în Irlanda, ci în S.U.A, în 1762, când soldaţii irlandezi din armata britanică au organizat prima petrecere închinată patronului lor spiritual.
Legenda spune că Patrick avea doar patru ani când a fost capturatşi dus în Irlanda, pe atunci, o ţara păgână.
Aici a devenit sclav la o fermă, Patrick se dedică vieţii religioase. Rămâne captiv în Irlanda până la vârstă de 20 de ani, când Patrick visează că Dumnezeu îi spune să plece din Irlanda pe mare. Acesta are însă o nouă revelaţie, în care i se arată poporul irlandez care sîl roagă să îl salveze de păgânii barbari.
Sfântul Patrick începe să propovăduiască Evanghelia, reuşind, împreună cu discipolii, săi să convertească la creştinism mii de irlandezi. În următorii 40 de ani, acesta construieşte biserici în toată ţara care se va converti în totalitate la creştinism.
Un simbol tradiţional al Sărbătorii Sfântului Patrick este trifoiul. Legendele spun că Patrick a ales această plantă pentru a explica noţiunea de Sfânta Trinitate păgânilor irlandezi.
Unde te distrezi de St. Patrick în Bucureşti
Cei care vor să guste puţin din distracţia irlandeză, St. Patrick te cheamă în oraş la bere neagră din Irlanda şi plăcintă cu stafide, şi bineînţeles concerte şi petreceri în cinstea sa în pub-urile bucureştene.
Un spectacol în aer liber are loc în centrul istoric, unde, începând de la ora 17:00, pe scena amplasată în zona Şelari vor urca dansatorii Irish Way şi grupul Shannon care te invită să asişti la dansuri tradiţionale irlandeze.
Dacă îi ratezi pe cei de la Blackbeers, care vor cânta în încheiere, îi poţi asculta şi în Hard Rock Cafe, care sărbătoresc în acelaşi spirit irlandez „St. patrick Day”, de la ora 21.