Vineri, 22 iunie, de la ora 10, Lacul Ursu se redeschide pentru băi, acesta fiind startul oficial al verii în stațiunea balneară Sovata. Apa are o temperatură perfectă: 29˚C la suprafață și 41˚C la adâncimea de 1,5 metri.
Lacul Ursu din Sovata, care și-a primit numele datorită formei sale, asemănătoare unei piei de urs intinse, este cel mai mare lac sărat helioterm din Europa. Fenomenul de heliotermie a apărut grație scurgerii continue în lac a unui pârâu și a precipitațiilor, care au format peste apa sărată un strat protector de apă dulce, ceea ce creează efect de seră și astfel asigură încălzirea straturilor de apă sărată din adâncime.
Efectele terapeutice ale apei și namolului din lac sunt bine-cunoscute, acestea fiind esența tratamentelor în cazul unor afecțiuni reumatismale, dermatologice, ginecologice sau în cazul îmbolnăvirilor căilor respiratorii.
Accesul este permis publicului (contra cost – biletele costă 30 lei pentru adulți și de 25 lei pentru copii si pensionari) începând cu ora 10:00, dar, între orele 13:00 și 15:00, administratorul lacului, Hotelul Danubius, nu permite intrarea în apă, deoarece lacul este lăsat să se „odihnească”, lăsând ocazia apei dulci să își formeze stratul protector peste apa sărată și, astfel, să o încălzească din nou.
În funcție de condițiile meteorologice, Lacul Ursu îsi așteaptă vizitatorii până la mijlocul lunii septembrie.
Redeschiderea îmbăierii în Lacul Ursu coincide în acest an cu inițiativa globală a Fundației Bathe The World. Aceasta militează pentru recunoașterea de către ONU a zilei de 22 iunie ca Ziua Internațională a Îmbăierii. (www.worldbathingday.org) Prin acest pas, administratorul lacului dorește să atragă atenția asupra celei mai de seamă comori ale planetei, apa, iar primii care se vor bucura de bălăceală vor fi 60 de copii găzduiți de către Căminul pentru copii orfani Sfântul Iosif din Sovata.