Interviu cu Esther Perel, terapeut de cuplu

.
Esther Perel, terapeut de cuplu și autor al cărții „Inteligența erotică” (Curtea Veche Publishing, 2016), a încercat să ne lămurească mai multe dileme ale felului în care ne trăim viața erotică în epoca internetului, a social media și a individualismului. 

despre problemele din cuplu

Cum credeți că au schimbat viața amoroasă și relațiile de cuplu tehnologia, accesul permanent la internet și social media?
În termeni de alegere a partenerului, social media îți dă mai multe alternative. înainte aveai de ales între cei doi băieți de pe stradă. Acum avem o infinitate de posibilități. Dar partea mai puțin atractivă a faptului că avem o mulțime de posibilități este incertitudinea care vine odată cu aceste posibilități. Nu cred că social media a schimbat așa de mult dating-ul sau felul în care „se face curte”, ci mai degrabă felul în care oamenii ajung să se cunoască – așadar, faza de început a unei relații. Social media te ajută să afli mai multe despre persoana cu care urmează să te întâlnești – ceea ce „pe vremea bunicii” era mai greu. Pe de o parte, întâlnești un străin, iar pe de altă parte, acest străin poate fi o persoană cu exact aceleași interese ca și tine și care frecventează aceleași cercuri sociale. Însă, după un punct, oricum oamenii se întâlnesc offline și lucrurile se derulează ca și până acum. Altceva interesant și unic în legătură cu social media mi se pare faptul că, pentru prima oară, te poți reconecta cu un ex. Ce s-a întâmplat cu oamenii cu care ai pierdut legătura acum mulți ani? Cu o persoană care este în același timp foarte familiară, dar și total necunoscută.

Mă gândeam nu doar la faptul că social media facilitează noi cunoștințe, ci la modul efectiv în care se derulează relațiile folosind canalele de comunicare online…
Derularea relațiilor prin social media are drept caracteristică – este ceva despre care am mai scris – un soi de „ambiguitate stabilă”. Poți să trimiți mesaje pe chat, sms-uri, chiar video-uri care îți dau iluzia că îl privești pe celălalt în ochi – destul cât să menții o legătură, însă nu suficient pentru o legătură serioasă, angajată. Știți, mesajele cu „ce mai faci, ar trebui să ne vedem”, care nu se materializează niciodată, timpul de așteptare între mesaje… Este un fel de a crea legături marcate de ambiguitate, care îți creează senzația că o să se întâmple ceva între voi, dar, de fapt, fiecare se simte la fel de liber și disponibil în ceea ce privește alte opțiuni. Asta poate fi ceva bun pentru cel care practică acest tip de legătură, dar nu și pentru partener, pentru persoana aflată de cealaltă parte, care se simte ca și cum atârnă de un fir de ață deasupra prăpastiei, un fir care oricând poate fi tăiat.

Înșelarea devine mai ușoară având la îndemână atâtea canale de a cunoaște oameni noi?
Nu cred că social media este folosită în special pentru a înșela, dar da, astăzi există mult mai multe feluri prin care poți înșela, reversul fiind că există și mult mai multe moduri prin care poți fi prins înșelând. Dar știi ceva, când femeile au început să conducă mașina, posibilitatea de a pleca de acasă și de a-și înșela soțul a crescut de asemenea. Ideea conform căreia, cu cât poți ieși mai mult din casă, cu atât ai mai multe posibilități de a înșela, a existat dintotdeauna. Dacă faci călătorii de afaceri, dacă mergi la serviciu, dacă ești conectat la internet – toate astea fac parte din același sistem, în care de fapt ai acces la comunicare în afara granițelor căsătoriei sau relației stabile.

Citește interviul integral în numărul de septembrie al revistei UNICA, din 24 august la chioșcurile de presă!

Citește și

Cele mai frecvente greșeli pe care o femeie le face într-o relație

8 semne că relația ta este compromisă

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton