Folclorul medical abundă în „ziceri” verificate – chipurile – de generaţii la rând. Nu te aventura să le verifici, şi tu, pe pielea ta şi a familiei tale! Le-am luat noi „la scuturat”, bucată cu bucată
Măcar în vacanţă poţi umbla în picioarele goale
FALS. Deşi mersul în mare cu picioarele goale e… o mare plăcere, mai ales când ai picioarele grele. Dar într-un mediu cald şi umed – duşuri comune, piscine, saună, vestiare de gimnastică – pielea ta poate „capta” instantaneu o ciupercă (toate ciupercile sunt amatoare de keratină – o proteină din epidermă). Localizate între degete sau sub unghie, aceste micoze nece-sită tratament (cu antifungice) între 3 şi 6 luni!
Apa mării grăbeşte cicatrizarea
FALS. Concentraţia de sare din mare frânează procesul de cicatrizare şi sporeşte riscul de infecţie. Dacă ai o leziune sau o băşică, curăţă bine locul cu apă dulce şi aplică sistematic o cremă grasă cu antiseptic şi antiinflamator.
Copiii nu au nevoie de ochelari de soare
FALS. Din contră, până la 12 ani, copiii sunt extrem de sensibili la razele solare. Ia-le ochelari „adevăraţi”, nu ochelari-jucărie! Lentilele închise la culoare forţează pupila să se dilate. Urmarea: dacă nu sunt prevăzute cu filtre UV, retina captează şi mai multe ultraviolete decât în cazul în care cel mic nu poartă ochelari deloc.
ADEVĂRAT&FALS. Riscul de a contracta o maladie stând pe un colac murdar este foarte redus. Totuşi, să aveţi la voi un spray antibacterian, pe care să îl pulverizaţi înainte de a folosi toaleta publică.
Ca să te răcoreşti, plonjează în mare
FALS. Diferenţa de temperatură dintre corpul tău şi apa mării – mai ales când aceasta din urmă este rece – poate provoca pierderea cunoştinţei, deci risc de înec. Intră treptat în apă, după ce ai udat gâtul, umerii şi partea superioară a abdomenului. În plus, amână baia cu câteva ore, dacă ai stomacul plin (dacă ai consumat alcool, cu atât mai mult).
FALS. Senzaţia de sete este un semnal de alarmă: organismul începe deja să se deshidrateze. Trebuie să bem la intervale regulate. Apa minerală – plată sau carbogazoasă – este băutura ideală, datorită aportului de săruri minerale.
Apa îmbuteliată te fereşte de „diareea călătorului”
ADEVĂRAT&FALS. Dacă ajungeţi în zone cu igienă precară, apa îmbuteliată este alegerea optimă (sticla să fie deschisă în faţa voastră). Evitaţi, însă, şi îngheţata, laptele praf, salatele, fructele şi alte crudităţi nepreambalate – uneori comercianţii le injectează cu apă, ca să tragă la kilogram! Iar apa infectată cu bacteria Escherichia coli provoacă aşa-numita „diaree a călătorului”.