Dacă ai avut grijă de sănătatea ta în tinerețe, odată ce înaintezi în vârstă nu ar trebui să ai probleme. Dacă nu ai făcut-o, niciodată nu este prea târziu să începi. Vezi care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac femeile trecute de 40 de ani și cum să le îndrepți.
Corpul unei femei se schimbă vizibil după 40 de ani. Metabolismul încetinește, nivelul de estrogen scade dramatic, iar dacă nu ai grijă de sănătatea ta, poți avea probleme serioase. Specialiștii, citați de today.com, susțin că sunt câteva greșeli pe care nu ar trebui să le mai faci niciodată după această vârstă, pentru a îmbătrâni frumos.
Nu îți neglija ochii
Așa cum ai grijă de corpul tău, trebuie să ai și de ochi. Examenul oftalmologic este recomandat o data pe an, iar dacă nu ți-ai făcut niciodată unul, nu este târziu să o faci acum. Medicii îți pot spune de pe acum dacă există vreun risc să faci glaucom, pentru că această boală prezintă simptome încă de la debut. Cataracta este o problemă de ochi care apare târziu, dar unele persoane pot da semne de boală mai devreme și o poți ține în frâu. După 40 de ani, poți observa că ochii tăi sunt mai uscați decât înainte, din cauza schimbărilor hormonale ori a privitului în calculator pentru multe ore.
Chiar dacă nu ai avut niciodată probleme cu vederea, nu înseamnă că afecțiunile oftalmologice te vor ocoli, așa că mergi la medic.
Nu ține diete drastice
Corpul tău se schimbă acum, datorită modificărilor hormonale, și s-ar putea să ții mai greu în frâu kilogramele în plus. Totuși, nu este deloc bine să ții diete care promit să te slăbească peste noapte. Nu îți asigură nutrienții de care ai nevoie pentru oase puternice și masă musculară, crescând riscul de osteoporoză.
La 40 de ani trebuie să te asiguri că nivelul de vitamina D este în limite normale și să iei cel puțin 1.000 de mg de calciu pe zi din alimentație. Trei porții de iaurt sau brânză sunt de ajuns pentru asta, dar dacă nu îți plac lactatele, îi poți spune medicului tău să îți dea suplimente. Exercițiile fizice joacă, de asemenea, un rol important în menținerea formei fizice. Sunt recomandate 30 de minute de sport pe zi, de cel puțin două-trei ori pe săptămână.
De la vârsta de 40 de ani, medicii recomandă să faci mamografii la fiecare doi ani și ecografii în fiecare an. Este cel mai sigur mod de a depista cancerul la sân în stadii incipiente și de a reduce riscul de deces. Autoexaminarea lunară a sânilor este obligatorie la orice vârstă și mergi la medic în momentul în care observi modificări în țesutul lor.
Dormi suficient
Dacă vrei să fii sănătoasă, nu îți neglija programul de somn. Cel puțin opt ore pe noapte îți întăresc sistemul imunitar și te ajută să fii sănătoasă. Încearcă să te dulci și să te trezești la aceeași oră, inclusiv în weekend. Un astfel de program te ajută să reglezi ceasul biologic și să te odihnești mai bine. Dacă ai insomnia, mergi la medic, pentru că lipsa somnului îți dă organismul peste cap.
După 45 de ani, riscul de a face diabet este mult mai mare, de aceea este indicat să te testezi constant. Dacă testul este negativ, trebuie să îl repeți în trei ani. Dacă testul arată că riscul de boală este mare, trebuie să ai grijă la alimentație și să faci mișcare. Studiile au arătat că 30 de minute de sport pe zi de cel puțin cinci ori pe săptămână scade riscul de a face diabet cu 60%.