Cel mai bun mod de a-ți lua vitaminele și mineralele necesare este să mănânci multe fructe și legume. Dacă îți place, însă, să iei suplimente, sunt unele medicamente de care ar trebui să stai departe.
Creatină
Creatina este un supliment care se găsește atât sub formă de pudră, cât și sub formă de pastilă, și este folosit după antrenamente, pentru a ajuta la construcția musculară. Consumată constant, creatina poate afecta rinichii, produce deshidratare și înrăutățește astmul, potrivit huffingtonpost.com.
Calciu
Multă vreme, femeile peste 50 de ani au fost sfătuite să ia calciu, însă cercetări recente au arătat că nu este atât de sănătos precum s-ar crede. Acest mineral este mai greu absorbit de un organism în vârstă și se depune pe artere. Crește, astfel, riscul de accident cerebral sau de infarct. Dacă trebuie neapărat să iei calciu, evită carbonatul de calciu, pentru că nu este absorbit foarte bine. Cea mai bună metodă de a asimila acest supliment este să îl iei cu magneziu și vitamina D.
Vitamina C
Vitamina C este una dintre cele mai populare vitamine și se găsește în citrice, dar și alte legume și fructe proaspete. În 1970, Linus Pauling recomanda vitamina C pentru a preveni și trata răcelile, însă cercetări recente au demonstrat că acest supliment nu are niciun efect asupra virozelor sau gripelor, potrivit forbes.com. Deși consumul de vitamina C este considerat sigur, dozele foarte mari, care depășesc 2000 de mg, pot crește riscul apariției pietrelor la rinichi.
Vitamina A și beta-caroten
Vitaminele A, C și E sunt antioxidanți despre care se spune că luptă împotriva cancerului, însă nu există dovezi în acest sens. În plus, un studiu efectuat de Institutul Național de Cancer a arătat că fumătorii care au luat vitamina A aveau un risc mai mare de a suferi de cancer la plămâni decât cei care nu luau astfel de suplimente. Acest nutrient are un rol foarte important în protejarea ochilor, însă devine toxic în cantități prea mari și are numeroase efecte adverse.
Multi-vitamine
Foarte multe persoane iau multi-vitamine, însă un studiu recent a arătat că riscul de deces prematur crește în rândul celor care au luat multă vreme astfel de suplimente. În plus, alte cercetări au arătat că adăugarea pastilelor ce conțin combinații de B6, acid folic, fier, magneziu, zinc sau cupru nu îți aduc niuciun beneficiu. Dacă vrei să fii sigură că nu îți lipsesc nutrienți, consumă cât mai multe fructe și legume. Doar 100 de grame de spanac, de exemplu, au cantități mari de vitaminele A, C, E, K, B și minerale precum fier sau calciu.
Sursa foto: 123rf.