Semne prin care organismul îți transmite că ai carențe de zinc

.

Primăvara este sezpnul în care ne facem o evaluare atentă a stării generale de sănătate și când putem detecta, în urma analizaleor ce vitamine și minerale ne lipsesc din organism. În cazul anumitor carențe, cum ar fi zincul, există semne prin care organismul nostru ne comunică dacă avem probleme.

Deși este unul dintre cele mai importante minerale din organism, nu acordăm Zincului atenția pe care o avem față de Calciu, Magneziu sau B-uri. Și foarte rău facem. Pentru că acest element din sistemul nostru ajută la buna funcționare a metabolismului celular, la divizia celulară, la funcționarea sistemului imunitar, la sinteza proteinelor și datorită rănile noastre se vindecă mai ușor.

Citește și: De ce este bine să consumi vitamina A

Iată care sunt semnele prin care organismul îți spune că ai carențe de zinc!

Degradarea funcțiilor cognitive

Zincul ajută la o optimă funcționare a creierului. Dacă observi că nu te mai poți concentra, că ești cu greu atentă la activitățile de zi cu zi, reții greu anumite lucruri, te exprimi cu dificultate și că ai goluri de memorie, trebuie să știi că de vină este deficitul de zinc. Acest mineral realizează o bună comunicare între neuroni și hippocampus, acea parte a creierului care ajută la buna funcționare a memoriei și este responsabilă de abilitățile de învățare.

Subțierea firului de păr

Un nivel scăcut de zinc se poate manifesta prin hipotiroidie – boală prin care glanda tiroidă nu produce o cantitate suficientă de hormoni. Această afecțiune poate avea ca efect subțierea firului de păr.

Dacă organismul absoarbe suficient zinc, atunci nu ar trebui să existe probleme cu tiroida. Așa că este unul dintre suplimentele cele mai importante, pe care rareori le luăm în seamă.

Citește și: Miraculoasa vitamina E

Probleme cu sistemul imunitar

Conform unui studiu publicat la Școala Medicală de la Harvard, zincul este un mineral esențial pentru sănătatea celulară. Deficiența de zinc interferează cu abilitatea celulelor T și a altor celule ale sistemului imunitar să funcționeze așa cum trebuie. Zincul mai ajută și la alte funcții ale sistemului imunitar:

Creșterea și separarea celulelor T

Păstrarea sănătății celulelor albe

Ucide virușii sau bacteriile care provoacă diferite boli

Diaree

Cum carențele de zinc afectează sistemul imunitar, acest lucru poate duce și la alte probleme, cum ar fi infecțiile. Dacă vă confruntați cu un scaun apos, mai multe zile la rând, este posibil să fie de vină un nivel prea scăzut de zinc. Așadar, suplimentele de zinc sunt foarte importante în contracararea acestor probleme.

Cantități recomandate de zinc, în funcție de vârstă:

0-6 luni: 2 mg

7-12 luni: 3 mg

1-3 ani: 3 mg

4-8 ani: 5 mg

9-13 ani: 8 mg

14-18 ani: 11 mg (în cazul bărbaților); 9 mg (în cazul femeilor); 12 mg (pentru femeile însărcinate); 13 mg (pentru mamele aflate în peroiada de lactație).

19+ ani: 11 mg (în cazul bărbaților); 8 mg (în cazul femeilor); 11 mg (pentru femeile însărcinate); 12 mg (pentru mamele aflate în peroiada de lactație).

Foto: 123rf.com

    
Vedete din Romania Vedete internationale