Semne că ai nevoie de mai multe fibre

.

Fibrele sunt extrem de importante pentru digestie şi te ajută să ţii departe boli grave. Uite cum îţi dai seama că trebuie să consumi mai multe alimente bogate în aceste substanţe.

Adulţii au nevoie de aproximativ 20 – 30 de grame de fibre pe zi, însă cei mai mulţi abia reuşesc să consume jumătate din această cantitate. Alimentele procesate nu conţin fibre, iar dacă vrei să ai o digestie bună, ar trebui să le eviţi, potrivit prevention.com. Uite cum îţi dai seama că ar trebui să mănânci mai multe fibre.

Eşti constipată

Fibrele ajută la descompunerea alimentelor şi reglează tranzitul intestinal. Dacă nu consumi suficiente, apare constipaţia, iar dacă această situaţie persistă, poţi ajunge să suferi de hemoroizi.

Îţi este mereu foame

Oricât de mare ar fi fost bucata de friptură pe care ai mâncat-o la prânz, dacă nu ai amestecat-o cu legume cu frunze verzi sau cu cereale integrale precum orezul brun, nu va trece o oră şi îţi va fi din nou foame. O dietă săracă în fibre te va face să simţi constant foame, oricât de mult ai mânca. Această senzaţie apare deoarece fibrele se digeră mai încet decât alţi nutrienţi, astfel că îţi va da o senzaţie de saţietate mai mult timp.

Apar oscilaţii ale nivelului de zahăr din sânge

Dacă mănânci alimente care se transformă în energie prea repede, te vei simţi bine la început, dar după puţin timp vei fi epuizată. Un covrig mâncat dimineaţa, de exemplu, te va face să ai tot felul de pofte nesănătoase în timpul zilei. Produsele bogate în carbohidraţi şi sărace în fibre îţi cresc nivelul de zahăr din sânge la început, pentru ca apoi să îl scadă dramatic. Aceste oscilaţii te vor face să te simţi foarte obosită, dar cresc şi riscul de diabet, potrivit cercetătorilor de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard.

Ce boli poţi face când nu mănânci fibre

Diabetul nu este singura boală pe care o poţi face dacă nu mănânci fibre. Numeroase studii au arătat că persoanele care consumă fibre au un nivel de colesterol mai mic şi un risc scăzut de a muri din cauza bolilor de inimă coronariene. Fibrele te ajută să previi şi obezitatea, deoarece îţi dau senzaţia de saţietate mai mult timp.

Alimente bogate în fibre

Fasolea conţine cantităţi mari de fibre, dar şi proteine şi fier. Poţi consuma orice sortiment, de la fasole roşie, la albă sau neagră. Lintea şi năutul sunt, de asemebea alimente bogate în fibre. În aceeaşi categorie intră şi avocado, orezul maro, perele, merele, ovăzul, zmeura sau broccoli.

Sursa foto: 123rf.

Ultima modificare februarie 7, 2022 11:35 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale