Sun atât de mărunte încât le consideri, garantat, neimportante. Și dacă le consideri neimportante, e clar că nu prea te străduiești să le bifezi zilnic. Dar culmea! Ele au un rol mai mult decât major în fericirea ta zilnică. Îți spunem care sunt lucrurile mici dar mari pe care să le faci zilnic pentru a avea un tonus bun și zâmbetul larg pe buze.
Fă-ți patul
Da, fă-ți patul zilnic, atunci când te trezești. Un pat curat, ordonat, îți dă fără să vrei o stare de bine. Începi ziua cu o realizare, mititică dar palpabilă. Și cifrele confirmă acest lucru: 71% din cei care își fac patul zilnic au declarat că sunt mai fericiți, în comparație cu 62% din cei care nu au acest obicei.
Hidratează-te
Așa îi vei determina – fără să realizezi, fără să realizeze – pe cei din jur să-ți spună cel mai frumos compliment pentru o femeie: „Dar ești prea tânără să ai copii atât de mari!”. Se știe clar că dacă-ți respecți și hidratezi pielea (dimineața și seara deopotrivă) vei avea de 2 ori mai puține riduri la maturitate.
Fă un compliment
Îți plac pantofii colegei cu care nu ai prea multe în comun? Spune-i-o! Îți place cum ți-a făcut barmanul cocktail-ul? Nu uita să îi menționezi acest lucru și să îi mulțumești! Spune-le asta, ambii veți avea o zi mai frumoasă! Altruismul îți îmbunătățește vizibil starea de spirit. Un lucru e important, totuși: fii sincer în complimentele tale!
Ia-ți pauza de masă
O treime din cei care lucrează la birou iau prânzul în fața calculatorului, în timp ce muncesc. Dar să bagi pe sub nas – pe repede înainte și în timp ce-ți continui proiectul început – un covrig uscat nu e deloc recomandat. Studiile arată clar că oamenii care-și iau pauza de masă (de cel puțin jumătate de oră) alături de alți colegi sunt mai relaxați, mai liniștiți și au gândirea mai limpede. Pe scurt, pauza de masă nu e o pierdere din timpul acordat muncii, ci un mare, mare câștig, pentru că astfel devii mai eficientă.
Bea mai multă apă
Deshidratarea – fie ea și minoră – îți afectează starea de spirit, nivelul energiei și capacitatea de a gândi limpede. Da, și acest lucru e susținut de un studiu: femeile-subiecți care erau un pic deshidratate au găsit sarcinile date ceva mai grele decât cele hidratate. Așa că… ține o sticlă cu apă mereu la îndemână.
Zonă fără telefon
Stabilește, de comun acord, cu cei cu care locuiești o cameră în care să nu stați cu nasul în telefoane. De exemplu, bucătăria. E vital să aveți cel puțin o zonă, un moment al zilei – precum cina – în care să nu comunicați cu persoanele aflate la celălalt capăt al telefonului ci exact cu persoana din fața voastră.
Ieși afară
Ok, nimeni nu are timp sau energie să iasă în fiecare seară. Dar să știi un lucru: oamenii care nu prea socializează suferă de factori de risc asemănători fumatului a 15 țigări pe zi. Soluția? Mai trage întreabă de sănătate o cunoștintă – două, trei – chiar dacă tu nu prea ai tragere de inimă să vorbești cu ea fix în clipa aia. Și nu îi mai ignora telefoanele persoanei care face asta cu tine – tot făcând asta, o să vină ziua în care telefonul acela nu o să mai sune…
Foto: fete fericite / Shutterstock