Pasta de dinți care repară cariile și smalțul

.
Invenția unui japonez cu siguranță va revoluționa lumea medicinei stomatologice. Profesorul  Kazue Yamagishi, de la Institutul pentru Medicină Dentară din Tokyo a reușit să găsească o formulă inedită de pastă de dinți care umple toate fisurile dentare și reface smalțul dinților.

Tratarea cariilor din timp poate deveni o practică domestică, fără să fie necesară o vizită la medicul stomatolog. Și asta datorită unei descoperiri făcute de japonezul Profesorul  Kazue Yamagishi. O pastă de dinți care are în formula ei o compoziție similară cu cea smalțului dentar, doar că această substanță este lichidă, conform dentist.net. Aceasta a fost obținută după o serie de experiente făcute cu apatit de calciu (hidroxilapatit), principala componentă a dintelui. Dacă zona în care se află caria este spălată cu o periuță de dinți pe care aplicăm această formulă, dintele arată ca nou. Acizii conținuți de substanță dizolvă suprafața afectată a dintelui, iar după trei minute pasta începe să se cristalizeze și să se fixeze pe structura naturală a dintelui, acționând precum un compozit asemănător celor din plombe.

Substanța sintetică reconstruiește smalțul

Nu doar că repară cariile mici, însă această pastă previne și apariția altora noi.

”Am demonstrat că această substanță sintetică poate reconstrui smalțul și fără a mai acționa cu freza pe dinte”, explică Kazue Yamagishi, profesor la Institutul pentru Medicină Dentară din Tokyo, Japonia.

Experimentul a fost publicat într-un articol din revista Nature.

Pasta poate fi folosită pentru cariile incipiente

În mod normal mergem la dentist atunci când apare o carie. Stomatologul îndepărtează cu ajutorul frezei stratul cariat din dinte, după care umple zona cu un aliaj din metal sau cu un compus acrilic. Pasta nouă de dinți a fost testată pe o carie incipientă la un premolar.

Nu trebuie să atingă gingiile

După o examinare la microscop, specialiștii au constantat că substanța s-a integrat perfect în stratul dintelui. Totuși, cercetătorii au avertizat că pasta de dinți un ar trebui să intre în contact cu gingiile. Acestea se pot inflama din cauza conținutului ridicat de apă oxigenată din substanță.

Știați că?

Scobitoarea este cea mai veche ”ustensilă” folosită în igiena orală. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii foloseau scobitori pentru a-și îngriji dantura. Acestea erau confecționate fie din tulpini mai dure ale unor plante sua din lemnul copacilor.

Cariile se numără printre cele mai vechi boli cunoscute de omenire. A existat o creștere semnificativă a acestor îmbolnăviri pe măsură ce în regimul alimentar și-a făcut loc zahărul.

În anumite culturi era încurajată folosirea anumitor plante, cum ar fi menta, pentru o dantură curată. Profetul Mahomed îi încuraja pe musulmani să folosească Miswak, un băț ce avea la capete niște peri, confecționat dintr-un arbore care crește în țările arabe, Salvadora Persica. Arăta ca periuță de dinți modernă cu ajutorul căreia oamenii își întrețineau igiena dentară.

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton