Obiceiurile urâte care te lasă fără prieteni

.
Cei care ne sunt alături mai tot timpul, prieteni sau familie, cu care ieșim în oraș sau vorbim la mereu telefon, au contribuția lor în formarea personalității noastre. Pentru că le pasă cu adevărat de noi, ne vor corecta atunci când greșim, ne vor atenționa dacă îi tratăm așa cum nu merită. Să recunoaștem, tuturor ni se întâmplă, însă acestea sunt situații izolate. Există totuși niște obiceiuri pe care ni le facem, din păcate, și care, dacă nu ne redresăm, riscăm să ne pierdem apropiații. Nu uita! Nu câștigăm pe nimeni pe viață și nu este nici o persoană obligată să ne suporte, atunci când o tratăm prost, fie că este vorba de rudă de sânge sau de prietene/prieteni.

Aroganța

Indiferent cât de mult ar ține la tine prietenii tăi, aroganța ta îi poate îndepărta. Așa cum tu te-ai obișnuit să îi tratezi mereu de sus, astfel și ei se pot dezobișnui să te mai viziteze sau să te mai invite în oraș. Nimeni nu merită să fie tratat ca și cum ar fi cea mai stupidă persoană de pe planetă, iar tu buricul pământului așa că, dacă îi vezi puțin schimbați în ceea ce te privește, ia acest comportament ca pe un semnal de alarmă și caută să-ți ții în frâu accesele de superioritate. Este adevărat, amicii ne stau alături, ne suportă, de cele mai multe ori așa cum suntem, dar nu uita că trebuie să existe respect între voi. Iar fiind arogant nu îi demonstrezi nici pe departe că îi porți acest respect. În concluzie, alege-ți cuvintele bine, gesturile, privirile. Da, chiar și cu cei apropiați trebuie să faci asta dacă ai un comportament jignitor la adresa lor, mai ales dacă ți-au și spus asta. O mică schimbare nu strică, dacă ții la relația cu persoana respectivă.

Egoismul

Instinctul de supraviețuire este extrem de important, iar de aici izvorăește și egoismul. Însă dozajul său variază de la om la om. Dacă vezi că prietena ta te ascultă și doar tu ești cea care vorbește încontinuu despre probleme, poate nu ar strica să te lași un pic deoparte și să o întrebi și pe ea ce ofuri are. Și să o asculți, la rândul tău, cu la fel de multă atenție. Când simți nevoia să ieși în oraș ca să-ți descarci sufletul, iar ea îți răspunde afirmativ, caută și tu să fii atentă la invitațiile ei și să nu le mai refuzi sau să le amâni. Dacă te încurajează în proiectele tale, iar atunci când amica ta îți cere sfaturi legate de proiectele ei sau pur și simplu te consultă – pentru că îți vrea părerea, încearcă să îți faci timp să le dai atenție. Altfel, aceste comportamente rănesc persoanele apropiate care nu vor sta lângă tine o veșnicie. O persoană care acceptă o astfel de atitudine la nesfârșit are, fără doar și poate, o doză de masochism.

Lauda de sine

Este foarte bine să avem încredere în noi, însă niciodată nu trebuie să exagerăm cu acest lucru. Există un proverb românesc care spune astfel: ”Lauda de sine nu miroase a bine”. Înțelepciunea acestor vorbe este incontestabilă: demonstrăm că avem în noi frustrăi, că poate nu suntem chiar atât de siguri pe noi și acțiunile noastre și acaparăm mereu atenția, în detrimentul apropiaților cărora trebuie să le acordăm timp egal. Prietenia înseamnă reciprocitate, același principiu care stă la baza oricărei relații interumane serioase și de durată.

Te plângi foarte des

Prietenii sunt soluția cea mai bună atunci când avem o problemă. Ne ascultă necazurile, ne sfătuiesc, la fel cum și-ar sfături fratele sau sora. Însă, atunci când o problemă persistă, ni se dau soluții, iar noi nu facem nimic să schimbăm asta, este posibil ca amicii noștri să obosească și să plece din viața noastră. Nu doar că este dureros pentru ei să ne vadă că suferim din cauza pasivității noastre, dar și energia lor se irosește concetrându-se pe aceeași problemă, în mod constant.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton