Lumânările parfumate, un pericol pentru sănătate

.

Lumânările parfumate sunt folosite adesea pentru a da un aer romantic încăperilor, atât din punct de vedere vizual, cât și din punct de vedere olfactiv. Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu că lumânările parfumate reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate. Iată de ce!

Lumânările parfumate, la fel de toxice ca țigările

Rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Sud au scos la iveală faptul că lumânările parfumate emană un fum foarte toxic, similar cu fumul de țigară. Explicația stă în faptul că adesea aceste produse conțin multe substanțe chimice care prin ardere suferă transformări și se transformă în compuși toxici. Dacă lumânările sunt folosite pentru perioade lungi, în încăperi mici, neaerisite, ele ne pot afecta grav sănătatea, putând crește riscul de astm, eczeme sau alte probleme ale pielii.

Care sunt cele mai periculoase lumânări parfumate

Dacă lumânările naturale pot fi folosite fără probleme, cele sintetice din gel sau alte substanțe moi sunt cele mai periculoase. La fel și cele care sunt colorate sau puternic parfumate, deoarece asta înseamnă că au în compoziția lor multe substanțe chimice.

Ce alternative avem

Conform DailyMail, lumânările din ceară naturală sau soia nu sunt la fel de periculoase precum cele obișnuite, din comerț. În plus, faptul că acestea nu conțin substanțe aromate, le face să fie sigure pentru sănătatea noastră.

Lumânările din ceară naturală se găsesc cu ușurință la magazinele cu produse naturiste și sunt uneori mai accesibile ca preț, comparativ cu lumânările parfumate. Chiar dacă nu au parfum, ele ard mai greu decât cele aromate, iar prin ardere elimină în aer ioni negativi, substanțe despre care se spune că revigorează organismul.

Lumânările din soia se diferențiază de lumânările din ceară naturală prin faptul că nu degajă fum și pot fi ușor parfumate, fără să reprezinte un pericol pentru sănătate, dacă în timpul arderii le sunt adăugate una-două picături de ulei esențial fără alcool.

Cum să-ți faci singură o lumânare parfumată bio

Pentru a-ți face singură o lumânare parfumată vei avea nevoie de următoarele produse:

  • Un recipient din sticlă cu capacitate de minim 250 gr
  • O bucată de fitil din bumbac
  • Un creion
  • 150 gr de unt de cocos pur
  • Câteva picături de ulei esențial fără alcool, cu aroma ta preferată
  • 100 gr ceară naturală

Leagă un capăt al fitilului de jumătatea creionului. Pune creionul orizontal, pe recipientul din sticlă, astfel încât celălalt capăt al fitilului să ajungă pe fundul recipientului. Încălzește apoi ceara, iar când aceasta este călduță, adaugă și untul de cocos. Odată topite, pune ceara și untul de cocos în recipientul de sticlă, cu grijă, fără să miști prea mult fitilul, și adaugă și picăturile de ulei esențial. După ce amestecul s-a răcit și s-a întărit, lumânarea ta parfumată bio poate fi aprinsă.

Află mai multe trucuri despre cum faci lumanari parfumate acasa 

Impresionează-ți invitații cu o lumânare hand-made

O altă variantă de lumânare parfumată, pe care o poți face acasă, este și cea dintr-o portocală și ulei de măsline. În filmulețul de mai jos poți vedea cât de simplu se face:

Foto: 123rf

Ultima modificare martie 5, 2021 12:34 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale