Respirația este esențială pentru viață și chiar dacă pare un automatism, nu înseamnă că o faci corect. Vezi care sunt cele mai gave greșeli de respirație care te pot îmbolnăvi.
Știi cum să îți măsori pulsul, dar știai că îți poți măsura și rata respirațiilor? Potrivit specialiștilor citați de prevention.com, o persoană ar trebui să inspire, în repaus, de 12-20 de ori pe minut, însă oamenii nu se concentrează pe respirație și o fac superficial și repede. Când faci efort, numărul de respirații ar trebui să fie de 50 pe minut. Numai respectând acest timp le asiguri celulelor cantitatea de oxigen necesară unei bune funcționări.
Dacă te concentrezi mai bine pe respirație și faci unele schimbări, îți poți îmbunătăți funcțiile organismului. Vei avea mai multă energie, rezistență și nu vei mai fi atât de stresată.
Nu expiri cât trebuie când faci mișcare
Una dintre cele mai comune greșeli pe care le fac oamenii este că nu expiră corect când fac mișcare. Atunci când mergi sau alergi, tensiunea facială limitează expirația, astfel că nu dai afară tot dioxidul de carbon din plămâni. În aceste condiții, obosești mai repede. O tehnică foarte periculoasă este să îți ții respirația în timpul activității fizice intense, pentru că astfel îți crește tensiunea foarte mult, poți avea amețeli și poți chiar să leșini.
Relaxează-ți umerii și fața de fiecare dată când faci mișcare. Respiră pe nas și inspiră pe gură și nu vei avea nicio problemă.
Îți sugi burta
Dacă vrei să arăți că ai o talie de viespe și îți sugi burta, pui presiune pe diafragmă – mușchiul de sub coaste care îți ajută plămânii să se umple cu aer. Când diafragma se contractă, trimite aer în plămâni, când este relaxată, elimină dioxidul de carbon. Când îți sugi burta, nu expiri bine, iar 30% din dioxidul de carbon rămâne în plămâni. Este foarte important să nu supui diafragma unui stres. Respiră adânc și încet și vei încetini bătăile inimii, vei reduce anxietatea și îți vei scădea tensiunea arterială.
Nu stai dreaptă
Oamenii care lucrează la birou stau cu spatele înclinat în față, spre laptop. O poziție incorectă ai și când îți verifici telefonul mobil. De câte ori nu stai dreaptă, pui tensiune pe diafragmă și nu respiri cum trebuie Pentru a evita această greșeală, verifică-ți poziția la fiecare 15-30 de minute și îndreaptă-ți spatele, umerii și gâtul. Respiră încet și profund, iar cu timpul, acest exercițiu va deveni obișnuință.
Te stresezi
Stresul te face să respiri mai repede decât ar trebui și te face să te simți anxioasă. Numeroase studii au arătat că această stare crește riscul apariției obezității, așa că încearcă să găsești câteva tehnici care să te relaxează. Meditează, citește, uită-te la un film bun, fă ceva care te ajută să te liniștești.
Sursa foto: 123rf.