Glanda tiroidă este fără îndoială una dintre cele mai importante glande a sistemului endocrin. Această glandă secretă hormoni care reglează metabolismul, dar și alte funcții importante ale corpului.
Glanda tiroidă produce doi hormoni importanți, numiți tiroxină, T4, și triidotironină, T3. Când sunt eliberate în sistem, o parte mare din hormonul T4 este transformat în T3, ceea ce înseamnă că sistemul funcționează normal.
Însă sunt persoane ale căror sisteme hormonale nu le funcționează normal și astfel suferă de hipertiroidie și de hipotiroidie.
Hipertiroidia se manifestă prin producţia în exces de tiroxină (T4) şi triiodotironină (T3) de către glanda tiroidă hiperfunctională.
Hipotiroidia secmanifestă prin scăderea producţiei de hormoni tiroidieni, fiind clasificată în două categorii: hipotiroidie primară şi hipotiroidie secundară.
În timp ce există o serie de tratamente date de medicul endocrinolog pentru tratatea acesteor probleme, au apărut și o serie de exerciții fizice, de yoga, care ajută la ținerea acestei afecțiuni sub control.
Iată două exerciții de yoga care stimulează glanda tiroidă!
Sarvangasana
Este una dintre cele mai benefice posturi pentru această afecțiune. Stimulează glanda tiroidă astfel încât să funcționeze în condiții optime și ajută totodată la stimularea altor glande, cum ar fi glandele pituitare și glandele pineale.
Ce trebuie să faci?
Așază-te pe o saltea, pe podea, cu picioarele întinse în față. Ridică-le ușor, fie îndoind mai întâi genunchii sau ridicându-le la fel de încet în sus. Plasează-ți palmele pe coapse, astfel încât să le susții în această poziție. Încearcă să-și ridici corpul cât mai mult, ”trăgând” de picioare cât mai sus, astfel încât să simți toată greutatea corporală în umeri, conform paginii thehealthsite.com. Coatele trebuie să atingă podeaua, iar spatele trebuie susținut de mîini. Stai în această poziție cât timp te simți confortabil. Revino la poziția inițială, coborând uțor corpul la sol. Încearcă să nu cazi pe spate și să-și menții echilibrul cât de mult poți.
Atenție! Dacă ai probleme cu spatele sau cu gâtul nu ar trebui să execuți această poziție.
Matsyasana (poziția pește)
Poziția pește sau matsyasana este ideală pentru combaterea stării de oboseală, simptom care apare deseori în tulburările tiroidiene, dar este bună și pentru durerile menstruale sau anxietate.
Ce trebuie să faci?
Stai întinsă pe saltea, cu genunchii îndoiți și călcâiele perfect lipite de podea. Ușor întinde genunchii și pune-ți palmele lipite de coapse. Ridică-ți pe rând șoldurile și pune-ți fiecare palmă sub șezut. Îndoaie coatele și împinge cât de mult poți corpul în față, formând un arc. Nu uita să expiri în timp ce faci acest lucru. Lasă capul pe spate și stai în această poziție cât numeri până la cinci. Așază-ți încet corpul pe podea și inspiră.
Atenție! Dacă suferi de de hipertensiune arterială sau ai probleme cu spatele sau cu gâtul, evită acest exercițiu.
Sursa: 123rf.com
Ultima modificare septembrie 2, 2015 6:57 pm