Merele se numără printre cele mai sănătoase fructe ale toamnei și nu degeaba se spune că „un doctor pe zi ține doctorul departe”. Când îl mănânci, asigură-te că nu dai la o parte coaja. Vezi de ce sunt bune cojile de măr.
Merele ajută digestia și conțin numeroase substanțe care stimulează sistuemul imunitar, protejează împotriva cancerului și previn apariția depozitelor de grăsime în ficat. Fructul are, de asemenea, o cantitate mare de apă și vitaminele A, B și C.
Merele proaspete conțin pectină, un compus care absoarbe apa și substanțele toxice din intestine. Fosforul, potasiul, fierul și calciul sunt minerale care se găsesc, de asemenea, în aceste fructe. Un kilogram de mere conține 600 de calorii, la fel ca un litru de lapte. Cu toate acestea, merele se dizolvă în stomac în aproximativ 20 de minute. Dacă le consumi în combinație cu alte alimente, descompunerea acestor fructe s-ar putea să dureze câteva ore, de aceea este indicat să le consumi cu jumătate de oră înainte de masă sau la câteva ore după ce ai mâncat.
Coaja, bogată în fibre
Un măr mediu conține 4,4 grame de fibre, potrivit naturalhealthcareforyou.com. Dacă arunci coaja, rămâi cu doar 2,1 grame de fibre, de aceea este recomandat să îl mănânci fără să îl cureți. Coaja are și mai multe vitamine și te ajută să tratezi anumite proleme de sănătate.
Calmează problemele de respirație
Mărul conține quercetină, un compus care ajută în calmarea problemelor respiratorii, și se găsește în coajă. Un studiu a arătat că oamenii care consumă cinci sau mai multe mere pe zi au plămâni mai sănătoși decât cei care mănâncă mai puține.
Previne apariția cancerului
Un studiu din 2007 al cercetătorilor de la Universitatea Cornell a arătat că în coaja de măr se găsesc terpene, compuși care previn apariția cancerului. Substanțele sunt eficiente mai ales împotriva cancerului de colon, de ficat și de sân.
Protejează memoria
Quercetina este un antioxidant care protejează și împotriva degradării țesutului creierului și scade riscul apariției bolii Alzheimer.
Previne obezitatea
Acidul ursolic este o altă substanță care se găsește în coaja mărului și care previne apariția obezității. Acidul ursolic ajută la dezvoltarea masei musculare, arde caloriile și scade riscul obezității.
Cum folosești coaja de măr
Dacă nu îți place să mănânci mărul întreg, poți păstra coaja pentru a prepara un ceai delicios. Ceaiul din coji de mere stimulează funcțiile stomacului, reglează metabolismul și calmează durerile articulare.
Este foarte ușor de preparat. Ai nevoie de aproximativ 500 – 600 de ml de apă, coaja de la 5-6 mere medii, un vârf de scorțișoară și un pic de esență de vanilie, pentru gust. Încălzește apa, iar când începe să fiarbă, adaugă coaja de mere, scorțișoara și vanilia. Dă focul la mic și lasă totul să fiarbă pentru 10 minute. Bea acest ceai o dată sau de două ori pe zi. Dacă nu ți se pare dulce, poți adăuga miere.
Sursa foto: 123rf.