Ficatul este unul dintre cele mai importante organe și are rolul de a te menține sănătoasă. Vezi cum îl poți detoxifica în 9 zile după metoda Holford!Eliminarea toxinelor din organism este foarte importantă pentru sănătatea ta și are numeroase beneficii. Îți crește nivelul de energie, îți întărește sistemul imunitar, reduce balonarea, te scapă de cearcăne și ajută la scăderea în greutate.Ca să înțelegi mai bine de ce ai nevoie de detoxificarea ficatului, trebuie să știi că 80% dintre funcțiile acestui organ presupun eliminarea substanțelor toxice din organism. Ficatul are, de asemenea, rolul de a te scăpa de excesul de hormoni, echilibrează nivelul de zahăr din sânge și menține colesterolul în limite normale. Când nu funcționează bine, apar coșurile, oboseala, nevoia de a mânca dulce, greață, balonare și alergii.Dacă vrei să îți cureți ficatul de toxine, trebuie să renunți la produsele din grâu, lapte, cafea, alcool și grăsimi nesănătoase – precum cele care se găsesc în alimente prăjite sau fast-foo.Ce să mănânci ca să îți cureți ficatulDacă vrei să scapi de toxine, ține o cură de nouă zile, recomandată de nutriționistul Patrick Holford. Pe lângă alimente, ai voie să bei zilnic câte un suc proaspăt din fructe sau un smoothie, apă cât poți de multă și multe ceaiuri.Sursa foto: Shutterstock.Ziua 1Micul dejun: cereale integrale cu fructe și amestec de semințe (in, floarea-soarelui, susan și dovleac).Gustare: 2 prune și 6 migdale.Prânz: o salată din 200 de grame de năut, 3 inimi de anghiare marinate, ½ de lingură de semințe de susan, ½ lingura de ulei de susan și sucul de la ¼ lămîie.Gustare: măsline și un smoothie din fructe sau un fresh proaspăt.Cină: o salată din:- 45 de grame de orez fiert,- 200 de grame de linte verde,- 60 de grame de ciuperci,- ½ de ceapă roșie,- ¼ bulb de fenicul,- sucul de la o lămâie,- pătrunjel și piper.Ziua 2Mic dejun: o salată din cel puțin patru fructe de sezon, peste care ai stors sucul de la o lămâie.Gustare: hummus cu țelină și morcovi cruzi.Prânz: un păstrăv cu legume și o cană de kefir.Gustare: o rodie sau un grepfrut.Cină: supa lui Patrick Holford. Pentru acest preparat, ai nevoie de- o lingură de ulei de cocos,- o jumătate de ceapă roșie,- un cățel de usturoi,- un morcov mare,- un cartof dulce,- un vârf de linguriță de ghimbir,- ¼ lingură de turmeric,- jumătate de ardei roșu tăiat- 75 ml de lapte de cocos.Pune uleiul la încins, apoi călește ceapa. Adaugă morcovul, cartoful, ghimbirul, turmericul și acoperă toate legumele cu apă. Lasă totul la fiert, până când legumele devin moi. La final, adaugă ardeiul roși și laptele de cocos și amestecă totul în blender. Când servești supa, pune și o lingură din amestecul de semințe (semințe de in, de susan, de floarea soarelui și de dovleac).Ziua 3Mic dejun: 40 de grame de terci de ovăz, cu jumătate de lingură de scorțișoară și fructe tăiate mărunt.Gustare: un avocado tăiat felii, cu zeamă de lămâie.Prânz: Vinete și fasole înăbușite. Pune într-o oală ½ de linguriță de ulei de măsline, ½ de cățel de usturoi pisat, ½ de ceapă, ¼ de vânătă, ½ lingură de bulion și 200 de grame de fasole. Poți servi această gustare cu pâine de secară.Gustare: Un porumb fiert și un fresh sau un smoothie.Cină: supă de morcovi și linte. Ai nevoie de:- ½ lingură de ulei de măsline,- un cățel de usturoi pisat,- ½ de ceapă tăiată mărunt,- un băț de țelină,- doi morcovi,- 100 de grame de linte roșie- 500 de ml de supă de legume.Fierbe totul timp de 10 minute și consumă supa cu amestecul de semințe.Ziua 4Mic-dejun: un smoothie dintr-o banană, o cană mică de afine și suc de portocale.Gustare: hummus cu legume crude.Prânz: Supă de morcovi și linte.Gustare: un măr și o mână de nuci.Cină: 75 de grame de orez basmati maro cu o linguriță de semințe de dovleac, 3 linguri de măsline, o lingură de ulei de măsline, un cățel de usturoi pisat, o mână de busuioc proaspăt, câteva frunze de spanac, ½ de lămâie și piper.Ziua 5Mic dejun: Salată de fructe și semințe de floarea-soarelui, susan, dovleac și in.Gustare: o pară și o mână de nuci pecan.Prânz: un sandwich cu somon, pâine integrală de secară, o frunză de salată și amestec de semințe.Gustare: guacamole cu legume crude.Cină: Supă de praz, fasole și cartofi. Ai nevoie de o lingură de ulei de măsline, doi căței de usturoi pisați, 2 fire de praz, tăiat mărunt, 2 cartofi medii, 600 de ml de apă, 410 grame de fasole din conservă și piper. Fierbe totul pentru 15 minute.Desert: un bol mic cu budincă de orez și o linguriță de gem de fructe.Ziua 6Mic dejun:cereale integrale cu fructe și amestec de semințe.Gustare: Semințe de floarea soarelui și de dovleac prăjite și un fruct.Prânz: Supa de praz, fasole și cartofi care ți-a rămas de ieri.Gustare: hummus cu legume crude.Cină: Fasole cu salată de anghinare.Pentru salată, ai nevoie de un cățel de usturoi pisat, jumătate de ceapă roșie, o lingură de ulei de măsline, 125 de grame de roșii cherry, o lingură de bulion, 200 de grame de boabe de leguminoase amestecate, 3 inimi de anghinare, o lingură de măsline negre și frunze de busuioc proaspăt.Ziua 7Mic dejun: terci de ovăz, cu jumătate de lingură de scorțișoară și fructe tăiate mărunt. Poți amesteca totul cu semințe de in, de floarea-soarelui, de dovleac și de susan.Gustare: Un fruct de sezon și o mână de caju.Prânz: o salată din 200 de grame de năut, 3 inimi de anghiare marinate, ½ de lingură de semințe de susan, ½ lingura de ulei de susan și sucul de la ¼ lămîie.Gustare: măsline și un fruct.Cină: supa lui Patrick Holford (vezi ziua 2).Ziua 8Mic dejun: o felie de pâine prăjită și unt de arahide bio.Gustare: un măr și o mână de caju.Prânz: Supă de morcovi și linte (vezi ziua 3) sau o supă de praz, fasole și cartofi (vezi ziua 6).Gustare: Porumb baby și hummus.Cină: ardei copți, umpluți cu ciuperci și muguri de pin și o salată mare.Ziua 9Mic dejun: un smoothie cu amestec de semințe.Gustare: semințe de dovleac prăjite.Prânz: o bucată de somon cu 75 de grame de linte fiartă, o lingură de bulion și o salată mare din legume verzi.Gustare: măsline și un fresh sau un smoothie.Cină: 75 de grame de quinoa fiartă în apă cu sare. O poți mânca alături de legume coapte, precum jumătate de cartof dulce, ½ de ceapă roșie, ½ ardei, un cățel de usturoi pisat și amestec de semințe.