În fiecare an, în ultima duminică din octombrie, ceasul se dă cu o oră în urmă și se trece, oficial, la ora de iarnă. Chiar dacă dormi cu o oră mai mult, nu te simți tocmai odihnită. Află cum îți afectează sănătatea această schimbare.
Chiar dacă nu este greu să îți obișnuiești organismul cu o oră în plus, trecerea la ora de iarnă nu este atât de inofensivă precum ai crede, precum yahoo.com.
Riscul de a fi implicată într-un accident rutier crește
Un studiu al cercetătorilor americani a arătat că numărul accidentelor rutiere crește cu 7% în prima săptămână după schimbarea orei. Pentru că trebuie să te adaptezi unui ritm nou, abilitățile tale scad și nu te mai concentrezi la fel de bine, spun specialiștii. Chiar dacă dormi destul, programul tău este dat peste cap și apare, astfel, o scădere a performanței în orice activitate. În plus, se întunecă mai repede, astfel că ești mult mai obosită la finalul zilei.
Scade riscul de infarct
Un studiu din 2014 a arătat că riscul unei persoane de a face infarct a scăzut cu 21% în prima zi de marți după weekend-ul în care s-a schimbat ora, spre deosebire de prima zi de luni după weekend-ul în care ora s-a dat înainte, iar numărul cazurilor de infarct a crescut cu 24%. Există o explicație simplă pentru această situație. Trecerea la ora de vară îți întrerupe ritmul de somn, provocând inflamații în organism și crescând riscul apariției unui infarct. Când câștigi o oră de somn, nivelul de stres din organism este mai mic, astfel că inima ta funcționează mai bine.
Ți se îmbunătățește starea de spirit
În zilele de iarnă, oamenii sunt mai deprimați, dar lucrurile stau altfel în primele săptămâni după schimbarea orei. Pentru că se luminează mult mai devreme, iar diminețile nu sunt întunecate, ai o stare mai bună.
Poate te bucuri că ai dormit cu o oră mai mult, însă cele 60 de minute nu îți aduc niciun avantaj. În săptămâna ce urmează, calitatea somnului are de suferit și ajungi să dormi mai puțin decât ai făcut-o în săptămâna dinaintea schimbării orei. Această situație apare deoarece oamenii se culcă mai târziu decât de obicei în noaptea în care se dă ora înapoi și ajung să se simtă chiar mai obosiți.
Cum combați efectele schimbării orei
În primul rând, este important să stai cât mai mult în lumină. Astfel, dacă afară începe să se întunece mai devreme, aprinde-ți becurile în toată casa, ca să îi amintești creierului tău că nu este ora de culcare. Încearcă să stai și în lumină naturală măcar în pauza de prânz, chiar dacă este frig afară.
În al doilea rând, este recomandat să faci sport seara. În mod normal, specialiștii sunt de părerea că nu ar trebui să faci asta, dar dacă te apuci de sport în jur de 5-6, când începe să se întunece afară, te simți mai energică și nu ai tendința de a te pune în pat cum vii de la muncă.