Durerile de cap, oboseala cronică, problemele digestive şi durerile articulare pot semnala faptul că ai intoleranţă la gluten. Vezi care sunt cerealele pe care le poţi consuma fără probleme.
Amarant
Amarantul este o plantă originală din America de Sud şi este bogată în fibre şi vitamina C. Este indicată mai ales celor care suferă de boala celiacă, datorită impactului pozitiv pe care îl are asupra sistemului digestiv, potrivit cuisineandhealth.com. O poţi mânca la micul-dejun şi vei avea senzaţia de saţietate până la prânz. Amestecă 1/3 cană de amarat cu 3/4 cană de ovăz fără gluten. Adaugă un vârf de sare, patru căni de apă şi lasă totul pe foc pentru jumătate de oră.
Hrişcă
Hrişca este bogată în vitamina B şi calciu. Are un gust bun şi se amestecă, de obicei, cu lapte. Pune două linguri de hrişcă într-un pahar cu apă, las-o peste noapte, iar a doua zi amestec-o cu lapte de migdale şi afine. Vei obţine un mic-dejun delicios!
Porumb
Porumbul şi făina din porumb sunt bogate în fibre şi vitaminele A şi C. Dacă suferi de boala celiacă sau ai intoleranţă la gluten ori vrei să ai mai multă vitamina A în organism, această cereală este cea mai bună alegere. Porumbul poate fi preparat în multe moduri, inclusiv sub formă de mămăligă. Mămăliga este delicioasă şi plină de nutrienţi, aşa că include-o în masa de prânz.
Mei
Meiul este foarte puţin folosit, deşi este uşor de digerat, ieftin şi plin de nutrienţi. Vitamina B şi potasiul sunt doar câteva dintre substanţele sănătoase pe care le conţine. În plus, are rolul de a regla PH-ul organismului şi de a-l menţine sănătos.
Pune la fiert o cană de mei şi 2-3 căni de apă, las-o pe foc la 30 de minute, şi gata. Poţi prepara şi pudincă din mei. Pur şi simplu găteşte-l într-un apestec de apă şi suc din fructe pentru 45 de minute.
Quinoa
Quinoa a devenit foarte populară în ultima vreme. Este plină de fier şi proteine şi este delicioasă cu legume. Fierbe o cană de quinoa în trei căni de apă pentru zece minute şi amestec-o, apoi, cu ce legume vrei.
Ovăz
Multe persoane preferă să îşi înceapă ziua cu un bol de fulgi de ovăz, iar specialiştii susţin că este una dintre cele mai sănătoase alegeri. Ovăzul este plin de fibre, proteine şi nu conţine gluten, dacă îl găseşti natural. Ovăzul procesat poate conţine această substanţă. Adaugă o cană de ovăz în 2-3 căni de apă şi lasă totul la fiert timp de 15 minute.
Sursa foto: 123rf.
Ultima modificare noiembrie 18, 2015 9:47 am