Zahărul este considerat unul dintre cele mai periculoase alimente. Vezi ce se întâmplă în corpul tău atunci când îl mănânci.
Îți slăbește organele
Fructoza, componenta principală a zahărului, îți face ficatul să depozitete grăsimea în locuri ciudate din organism. Cu timpul, o alimentație bogată în zahăr duce la depunerea de depozite de grăsime în jurul ficatului, potrivit msn.com.
Poți evita această situație dacă reguci consumul de zahăr. Este mult mai indicat ca fructoza pe care o mănânci să vină din surse naturale, precum fructele.
Crește riscul de diabet
Un studiu recent a arătat că de câte ori mănânci 150 de calorii din zahăr, riscul de diabet crește cu 1.1%. Citește cu atenție eticheta produselor pe care le găsești în magazin, pentru că cele mai multe au zahăr adăugat. Poți controla mai bine cantitatea de zahăr pe care o consumi dacă alegi să mănânci natural.
Îți distruge inima
Zahărul nu crește doar riscul de diabet, ci și de boli de inimă. Încearcă să nu depășești doza zilnică recomandată de zahăr, care este de 20 de grame.
Crește tensiunea în vasele de sânge
Excesul de zahăr duce la creșterea nivelului de insulină din sânge, astfel că arterele tale au de suferit. Pereții vaselor de sânge cresc mai repede decât ar fi normal, astfel că riscul de accident vascular sau infarct este mult mai mare când mănânci mult zahăr.
Îți crește colesterolul
Cercetătorii au stabilit o legătură și între consumul de zahăr și colesterol. Consumul excesiv de dulciuri afectează activitatea ficatului și face organismul să nu mai poată lupta împotriva colesterolului rău. Poți limita consumul de zahăr dacă mănânci dimineața un mic-dejun bogat în proteine. Când sari peste prima masă a zilei, riscul de a deveni obez crește de 4.5 ori.
Dă dependență
La fel ca orice alt drog, zahărul duce la eliminarea unor substanțe în creier care produc dependență. Nu îți face griji dacă îți este greu să renunți la zahăr din prima. Cercetătorii au observat că este nevoie de câteva săptămâni pentru ca papilele tale gustative să nu mai simtă nevoia de dulce.
Te face să mănânci mult
Studiile au arătat că, atunci când mănânci mult zahăr, creierul tău nu mai știe când ești sătulă și mănânci mai mult decât ai nevoie. Dacă ai poftă de ceva dulce, ciocolata amăruie sau o banană este cea mai bună alegere.
Sursa foto: thinkstockphotos.