Răceala are numeroase simptome neplăcute, care se pot agrava dacă nu mănânci ce trebuie. Vezi ce ar trebui să eviți când ești bolnavă.
Produse lactate
Produsele lactate sunt o sursă importantă de proteine, calciu și vitamina D, dar pot înrăutăți simptomele răcelii la unele persoane, potrivit livestrong.com. Laptele nu produce mucus, însă îl poate face pe cel existent mai gros și mai deranjant. De evitat sunt și brânza sau iaurtul. Le poți include în alimentație în momentul în care te simți mai bine.
Zahăr
Dulciurile îți pot da o stare de bine, când ești răcită, dar nu sunt deloc indicate pentru organism. Nu au nutrienți, iar zahărul din ele îngreunează munca sistemului imunitar în lupta cu boala. Evită, deci, prăjiturile, bomboanele, sucurile și înlocuiește-le cu produse bogate în antioxidanți, precum legume și fructe.
Carne grasă și prăjită
Carnea grasă, procesată sau prăjită este plină de grăsimi nesănătoase. Când o consumi, îți îngreunează digestia și îți slăbește sistemul imunitar, făcândul vulnerabil în fața infecțiilo. Evită acest tip de carne când ești răcită și limitează-te la carne slabă de pui sau pește. Stai departe și de pizza, hot-dog, alimente tip fast-food sau chips-uri și cartofi prăjiți.
Produsele ce conțin confeină
Cafeina te deshidratează și îți stimulează sistemul nervos, iar când ești răcită, este important să te odihnești și să fii hidratată. Renunță la cafea, ciocolată, ceai negru sau energizante până când scapi de starea neplăcută provocată de viroză.
Ce să mănânci ca să previi răceala
Ca să ții răcelile departe de tine, este important să ai o imunitate puternică, iar pentru asta, trebuie să ai grijă ce mănânci. Peștele nu ar trebui să îți lipsească din alimentație, însă este indicat să îl consumi proaspăt. Tonul, somonul și sardinele sunt surse importante de omega 3, compuși care reduc inflamația din organism.
Usturoiul este folosit de mii de ani pentru tratarea răcelilor. Un studiu din 2001 a arătat că oamenii care au luat suplimente cu usturoi din noiembrie până în februarie au avut mai puține răceli decât cei care nu a luat, potrivit health.com. În plus, cei care au inclus usturoiul în alimentație își reveneau mai repede, dacă răceau.
Dacă trebuie să îl eviți când ești răcită, când ești sănătoasă, iaurtul nu trebuie să îți lipsească din dietă. Acest aliment conține bacterii bune, care ajută digestia și îți întăresc sistemul imunitar. La fel de bun este și kefirul.
Ceaiurile naturale conțin antioxidanți care îți întăresc sistemul imunitar, așa că trebuie consumate cu regularitate în sezonul rece.
Sursa foto: 123rf.