Pe lângă analizele generale pe care trebuie să ți le faci periodic, este important să fii atentă la semnalele pe care corpul tău ți le poate transmite, pentru a detecta la timp bolile. Vezi ce poți face în fiecare dimineață, pentru a-ți testa starea de sănătate.
Analizează peria de păr!
Dacă observi că peria este plină de păr în fiecare dimineață, este cazul să mergi la medic, mai ales dacă problema persistă mai mult de trei luni. Lipsa de zinc, fier, biotină, bolile tiroidei sau schimbările hormonale duc la pierderea părului. În mod normal, ar trebui să îți cadă aproximativ 100 de fire de păr pe zi!
Suflă-ți nasul!
Atunci când ești sănătoasă, respiri pe nas fără nicio problemă. Congestiile nazale, oricât ar fi de mici, indică o afecțiune. Ar putea fi vorba de alergii, răceli, sinuzite sau polipi. În momentul în care ai nasul înfundat în proporție de 30%, primești cu 30% mai puțin oxigen atunci când tragi aer în piept, astfel că trebuie să respiri mai repede, pentru a-i da corpului cantitatea de oxigen de care are nevoie. Poți verifica cât de bine respiri suflându-ți nasul într-un șervețel. Dacă este gol, înseamnă că nu ai nicio problemă, însă dacă scoți ceva lichid, s-ar putea să ai o alergie, să fii răcită sau să fie prea frig în casă. Fii atentă și la alte simptome. Dacă mucoasa nazală este galbenă sau verde, ai putea avea o infecție.
Verifică ața dentară!
Ața dentară trebuie folosită zilnic, pentru a avea dinți sănătoși. În plus, îți poate da indicii importante despre starea ta de sănătate. Dacă sângerezi când faci asta, nu înseamnă că trebuie să te oprești, ci că s-ar putea să ai o infecție a gingiilor. Cercetătorii au constatatat că gingiile inflamate cresc riscul apariției bolilor de inimă, potrivit rd.com, așa că mergi la stomatolog și tratează-te.
Analizează culoarea urinei!
Urina normală este transparentă sau galben deschis. Anumite alimente sau suplimentele de vitamin B îi pot schimba culoarea, însă diferența nu este mare. Dacă, însă, observi că devine mai închisă deodată, s-ar putea să fii deshidratată sau să ai o infecție urinară. Poate fi, de asemenea, un semn că ficatul tău nu funcționează bine. Cel mai alarmant simptom este sângele în urină și poate anunța o piatră la rinichi sau un cancer al vezicii urinare. Orice modificare a urinei trebuie să te trimită la medic!
Cântărește-te!
Este important să te cântărești zilnic, pentru că acest obicei te va face să iei măsuri imediate, în momentul în care observi că te îngrași. Nu trebuie să ignori nici dacă slăbești brusc, pentru că s-ar putea să suferi de o boală gravă. Cel mai bun moment să te urci de cântar este înainte de micul dejun, fără haine!
Testează-ți forța fizică!
Fă 25 de genoflexiuni în fiecare dimineață, la aceeași oră! Dacă observi că obosești repede, înseamnă că trebuie să faci mai multă mișcare. Ideal este ca ritmul în care îți bate inima să nu devină mult mai alert decât în stare de repaus. Sedentarismul crește riscul de infarct sau accident cerebral, așa că fă 30 de minute de mișcare în fiecare zi.
Sursa foto: 123rf.