Ținuta formală se impune la petreceri cu ștaif, la serate, nunți, botezuri și evenimente mondene. Dar ținuta formală este recomandată și la teatru, balet, operă, sau alte spectacole selecte, unde toată lumea bună vrea să își etaleze ținutele cele mai elegante. Vezi ce ținute se poartă la operă și cu ce le asortezi.
Ținuta de operă: Caracteristici
Încă din vremuri străvechi, opera era locul unde lumea bună mergea să se distreze, să se trelaxeze și să se simtă bină în compania altor oameni ca ei. Rareori muzica era motivul principal al afișării în public la operă sau balet, ținutele și ultimele bârfe fiind atracțiile evenimentelor de gen din Europa și nu numai.
Elitele iubeau ieșirile seara la operă pentru că acolo puteau să-și etaleze nevestele tinere și frumoase, respectiv ținutele din materiale care de care mai sofisticate, importate din zone care de care mai îndepărtate.
Ținuta de operă presupunea o rochie de bal, cu multă dantelă, satin și crinoline, mănuși lungi până la cot, de regulă albe, pantofi după ultima modă de la Paris și eventuala blană pe deasupra, care putea fi o haină de nurcă, o vulpe argintie la gât, sau o căciulă cu firele moi și călduroase.
Înalta societate (mai ales cea europeană și americană) mergea la operă ca să se laude cu averea, ca să pună la cale afaceri bănoase, sau ca să se afișeze în mondenitate cu cele mai noi tendințe ale modei sau cu cele mai rafinate parfumuri franțuzești.
Într-un astfel de context, ținuta de operă nu avea cum să nu rămână un simbol al elitelor, al culturii și civilizației, al bunului gust și educației alese, dar mai ales a statutului social.
Bărbații purtau frac și joben, doamnele purtau rochii cât mai voluminoase, cu încrustații din pietre prețioase, asortate la cele mai bune bijuterii.
Obligatorii erau doar lungimea mănușilor și a rochiilor, amploarea fustelor, pentru doamne, albul papioanelor și cămășilor și eșarfele de mătase în cazul bărbaților. Uneori, un baston cu cap de argint sau un evantai din materiale prețioase (fildeș, mătase, etc) erau opționale.
White tie sau black tie? Ce dress code se impune la operă
În zilele noastre, ținuta de operă presupune mai puțină rigoare decât în trecut, când un guler nepotrivit, sau lipsa mănușilor albe lungi erau considerate un mare faux pas.
În cazul bărbaților, un costum elegant, din materiale ca lâna sau mătasea sunt de ajuns, în timp ce pentru rochiile doamnelor, rigoarea se termină la lungime și materialele folosite.
Noțiunea de rochie de seară este foarte relaxată în cazul ținutelor formale de operă și balet, atâta timp cât lungimea este respectată (rochiile de cocktail sau scurte nu sunt considerate potrivite pentru o ocazie de asemenea amploare).
De asemenea, pantofii și gențile trebuie să respecte ideea de eleganță și lux, dar creativitatea designerilor a depășit de mult rigorile acestui dress code.
Cu ce asortezi o ținută formală pentru un spectacol
În funcție de rochia aleasă și de amploarea spectacolului (o reprezentație obișnuită a operei locale, versus o trupă străină, faimoasă în lumea întreagă, cu o singură reprezentație, sau locuri limitate), pantofii și geanta, precum și bijuteriile vor fi alese în ton.
Plicurile sunt foarte potrivite la capitolul genți, dar și anumite tipuri de clutch sau minaudiere pot fi potrivite, mai ales dacă au cristale mici încrustate, sau dacă sunt din materiale complementare rochiei.
Pantofii cu toc stil pump sunt foarte potriviți, bineînțeles, dacă rochia permite această asociere.
Bijuteriile sunt recomandate să fie din metale prețioase, cu perle, diamante sau pietre prețioase. Dacă bugetul nu vă permite, cristalele Swarowski și perlele de cultură sau bijuteriile cu zirconiu sunt la fel de potrivite pentru o ținută de operă sau un dress code formal.
Ținuta de operă trebuie să se încadreze în dress code-ul white tie sau black tie, deși în ziua de azi, nu toată lumea cunoaște rigurile ținutelor formale. Învață ce să porți la operă li balet și cu ce asortezi o ținută formală.
Sursa foto femeie ținută operă, cuplu ținută formală, cuplu ținută operă: Shutterstock
Ultima modificare decembrie 9, 2022 4:52 pm