Ceea ce mâncăm ne poate afecta flora intestinală. În bine sau în rău. Spre exemplu, o alimentație bogată în grăsimi dezechilibrează coloniile de bacterii bune din intestine, ducând la simptome neplăcute cum ar fi balonare, crampe sau chiar la boli mai grave.
Există însă alimente care ajută la refacerea florei intestinale. Iată care sunt acestea!
Cerealele integrale, neprocesate și mâncărurile nerafinate. Este una dintre cele mai bune moduri de a menține sănătatea stomacului. De asemenea, trebuie să renunți la zaharuri procesate și la carbohidrați procesați.
Legume. 75 la sută din farfuria ta trebuie să conțină legume, salate sau oleaginoase. Bacteriile bune din intestine ”se înțeleg” de minune cu aceste alimente.
Grăsimile bune. Printre grăsimile bune enumerăm: acidul gras omega 3 sau grăsimile mononesaturate, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin. Avocado este iar foarte prietenos cu flora intestinală și previne inflamarea intestinelor, oferind bacteriilor un mediu propice pemtru a se înmulți.
Citește și: Probleme de sănătate care se declanșează din intestine
Suplimente. Printre beneficiile pe care le au suplimentele bogate în omega 3 se numără și faptul că susțin flora intestinală. Așadar, este necesar să iei suplimente cu omega 3. Există, de asemenea, și suplimente ce conțin probiotice.
Cocosul. Studiile arată că uleiul de cocos reduce inflamațiile și este excelent pentru scăderea în greutate.
Alimente bogate în fibre. Oleaginoasele, cum ar fi alunele, caju, nucile, migdalele, alunele pecan, semințele. Mai există un tip de fibre bogate în prebiotice, numite glucomanan, care se găsesc în magazinele naturiste și care hrănesc bacteriile sănătoase.
Alimente fermentate. Adică acele alimente care au trecut printr0un proces de lacto-fermentație, în urma căruia lactoza este transformată în acid lactic. Iată câteva alimente fermentate: varza murată, castraveți murați, ceaiul Kombucha, chefirul, iaurtul, scrie doctorul Mark Hayman, pe blogul său.
Citește și: Inflamații, balonare, chiar cancer, de la o singură băutură
Alimentele recomandate mai sus fac cu adevărat minuni în cazul persoanelor care au o floră intestinală dezechilibrată. Cel mai improtamnt este să nu consumi alimente care pot face și mai mult rău coloniilor. De aceea este bine să eviți mâncărurile grase, cum ar fi cele pe bază de acizi grași omega 6 (uleiurile vegetale sau de soia), deși sunt considerate în general a fi alimente bune pentru organismul nostru. Acest tip de uleiuri provoacă inflamații în organism, așadar este indicat să le eviți. Conform studiilor, de-a lungul istoriei omenirii, am consumat o cantitate mai mare de uleiuri omega 3, decât de ulieuri omega 6. Principala sursă de omega 3 erau animalele hrănite bio, cu iarbă. Din păcate, astfel de alimente nu mai sunt parte din alimentația modernă. Și asta pentru că animalele crescute în ferme, în zilele noastre, nu mai sunt o sursă de omega 3 din cauza hranei pe care o primesc.
Pe lângă dezechilibrarea florei intestinale, acizii grași oemag 6 au și alte efecte: contribuie la apariția bolilor de inimă, diabet, obezitate, cancer. Studiile leagă omega 6 și de depresie, sinucideri și alte probleme cauzate de inflamații.
Așadar, pentru a avea o dietă echilibrată, sănătoasă, înlocuiți uleiruile vegetale cu ulei de cocos, avocado, unt provenit de la animale hrănite bio, pește bogat în omega 3.
Foto: 123rf.com
Ultima modificare iunie 22, 2020 3:24 pm