Semințele de in aduc numeroase beneficii sănătății tale. Vezi de ce este bine să le incluzi în alimentație.
Semințele de in sunt o sursă bogată de micronutrienți, fibre, magneziu, vitamina B1, omega 3 și acizi grași esențiali, substanțe necesare pentru o sănătate de fier. Numeroase studii au arătat că antioxidanții, grăsimile sănătoase și fibrele scad riscul de diabet, cancer și boli de inimă, potrivit medicalnewstoday.com.
Semințele de in sunt folosite de mii de ani, însă abia în ultimii ani au fost studiate proprietățile sale. Așa s-a aflat că doar două lingurițe din aceste ingrediente conțin 140% din doza zilnică de omega 3, substanțe care reduc inflamația și luptă împotriva bolilor cronice. Este, de altfel, cea mai mare cantitate care se regăsește într-un aliment.
Cum te ajută semințele de in?
Fibrele solubile din semințele de in scad colesterolul și previn depunerea grăsimii pe artere. Scade, astfel, considerabil riscul de a suferi un infarct sau un atac cerebral. Fibrele acționează și asupra nivelului de zahăr din sânge, ținându-l sub control.
Un studiu efectuat pe șobolani a arătat că semințele de in reduc slăbirea țesutului osos, datorită acizilor grași.
Semințele de in te ajută și să slăbești, pentru că atunci când le mănânci, îți dau senzația de sațietate pentru mai mult timp. Este indicat să iei jumătate de linguriță de semințe măcinate cu 30 de minute înainte de masă și îți vei controla, astfel, apetitul. Acest obicei îți va regla și tranzitul intestinal și te va scăpa de constipație.
Pentru că semințele de in reduc inflamația din organism, sistemul tău imunitar funcționează mai bine. Studiile au arătat chiar că aceste alimente previn apariția bolilor autoimune, precum psoriazis, lupus sau artrită.
Consumul regulat de semințe de in scade bufeurile la femeile aflate la menopauză, potrivit cercetătorilor americani.
Cum alegi semințele de in?
Sunt două tipuri de semințe de in pe piață: aurii și maro. Valorile lor nutriționale sunt asemănătoare, așa că nu contează ce alegi. Ai grijă, însă, să optezi pentru semințe de in măcinate, pentru că cele întregi sunt digerate mai greu și pot da dureri de stomac. Nu te gândi că sunt scumpe, pentru că 1 kilogram de semințe de in costă aproximativ 10 lei în magazinele naturiste.
Efecte adverse ale semințelor de in
În ciuda beneficiilor pe care le au semințele de in, trebuie să discuți cu medicul de familie înainte să le incluzi în alimentație. Oamenii care au probleme intestinale, de exemplu, ar trebui să le evite, pentru că, în cazul lor, au efect laxativ. Nici femeile însărcinate sau cele care alăptează nu ar trebui să includă aceste semințe în alimentație. Studiile au arătat că nici femeile care au endometrioză sau ovare polichistice nu ar trebui să le includă în alimentație.
Cum să incluzi semințele de in în alimentație?
Semințele de in pot fi consumate simple, înainte de masă, sau pot fi incluse în alimentație. Le poți adăuga în cereale, la micul dejun, în sandwic-uri, în sucuri sau smoothie-uri. Nu consuma, însă, mai mult de două lingurițe de semințe de in pe zi.
Sursa foto: 123rf.
Ultima modificare august 13, 2018 1:04 pm