Ne străduim să învățăm din greșelile noastre, să acumulăm mereu experiență în domeniul care ne interesează, să citim și să ne informăm cât mai mult, pentru a ne putea dezvolta constant. Și totuși, niște lucruri aparent banale, pe care le facem în fiecare zi, ne distrug încet inteligența, iar noi nici măcar nu ne dăm seama de asta…
Alimentația haotică
Într-un context în care am ajuns să vorbim zilnic de sport și alimentație sănătoasă, toată lumea știe regulile, dar foarte puțini le aplică. Mâncăm prost, pe fugă și avem un program haotic, dar trăim cu speranța că în curând lucrurile acestea se vor schimba. Și că noi ne vom schimba. Cofeina, alcoolul și tutunul ne distrug încet neuronii, iar mâncărurile procesate, sarea, grăsimile și zahărul ne degradează pe zi ce trece organismul.
Multitasking-ul
Ne-am obișnuit să facem mai multe lucruri în același timp, iar asta nici măcar nu ni se mai pare ciudat – lucrezi, răspunzi la telefon, trimiți un mail, planifici o ieșire în oraș – da, poți să le faci pe toate și să economisești cinci minute… Dar nici măcar nu realizezi că asta îți afectează echilibrul emoțional și cognitiv. Practic, ești cu mult mai ineficient decât dacă ai face fiecare lucru pe rând, cu atenție.
Lipsa somnului
Programul haotic ne afectează atât de mult viața încât atunci când în sfârșit ajungem acasă și vrem să ne relaxăm, nu mai putem. Creierul nostru rămâne în alertă și orele de somn se împuținează pe zi ce trece. Fără să-ți dai seama ajungi să dormi 5-6 ore pe noapte și consideri că este suficient. Din păcate, doar atunci când începe să devină prea târziu ne dăm seama că am greșit undeva…
Lipsa socializării
Da, socializăm zilnic pe Facebook, Twitter, Instagram etc. dar spune adevărul, de când nu ți-ai mai văzut prietenii, familia?… Iar atunci când reușim să ne vedem cu toții, continuăm să rămânem legați psihologic de telefon – de rețelele de socializare, de mailuri, de mesaje.
Stresul
Stresul este inamicul nostru numărul unu. Ne distruge încet, dar sigur, atât psihic, cât și fizic. Ne îmbolnăvește, fără să ne dăm seama uneori. Stresul poate ucide, dar oamenii nu reușesc să privească – încă – deloc serios această problemă. Există cursuri de manageriat stresul, există o mulțime de terapii care promit să îl diminueze considerabil, dar nimeni nu ia în calcul varianta de a se opri puțin din haosul zilnic și a se relaxa, fără să se mai gândească la nimic. Iar asta o să ne coste mai devreme sau mai târziu… inteligența, sănătatea, poate chiar viața.
Foto: 123rf