Cum să pui pe masă mâncăruri gustoase, ca pe vremuri

.

Frigănele, ciorba de pui, mâncărică de mazăre cu pui, ardei umpluți. Pentru mulți dintre noi, acestea sunt câteva dintre gusturile copilăriei. Le asociem cu atenția pe care o primeam din partea întregii familii, dar mai ales cu iubirea cu care mamele sau bunicile ni le pregăteau. Dar oare mâncărurile chiar erau mai bune atunci? Și care e secretul lor?

Cea mai simplă explicație este aceea că mamele, dar mai ales bunicile noastre foloseau produse pe care le creșteau cu mâna lor în gospodărie. Mai mult, fuseseră crescute cu grijă și răbdare. Sezoanele naturale, specifice fiecărui tip de plantă sau etapă firească în creșterea unui animal, erau respectate cu sfințenie. Nu se foloseau chimicale sau tot felul de aditivi care să le grăbească creșterea naturală, ba chiar să le facă să arate ca și cum ar fi proaspete multă vreme. Ritmul natural de creștere era literă de lege. De aceea, gustul fructelor, legumelor și al cărnurilor pe care bunicile le foloseau în mâncăruri erau mult mai intense și autentice. Iar noi, mai fericiți.

Știm cu toții că o mare parte din alimentele pe care le găsim în supermarketuri provin din fabrici unde totul se face pe repede-înainte. Se folosesc chimicale sau nu se respectă ritmurile naturale de creștere. Contează cât de mult se produce, nu gustul produselor. Și-atunci, ce ne facem? Doar nu o să ne mutăm cu toții la țară? Nu prea avem cum să ne facem toți câte o grădină, unde să ne cultivăm și creștem singuri legumele și animalele.

Există însă o soluție mai bună. Trăim, din fericire, vremuri în care noi, consumatorii, avem foarte multă putere. Avem acces la informație mult mai ușor decât generațiile dinaintea noastră. Și atunci putem să știm cum sunt crescute și de unde provin alimentele pe care le cumpărăm. Dacă nu ne convine, nu cumpărăm. Sau, altfel spus, cumpărăm doar ce ne convine.

Când vine vorba de carne, trebuie să fim atenți la felul în care sunt crescute animalele. De exemplu, în cazul puilor, trebuie să evităm puii care au fost crescuți artificial, într-un timp foarte scurt, cu chimicale și hormoni. Alegem produse din carne doar de la acei producători care sunt transparenți cu felul în care cresc animalele în fabricile lor. Un pui sănătos, crescut ca la țară, trebuie să fie hrănit cu cereale naturale, să crească în ferme mici, fără să fie înghesuiți în baterii. Creșterea lui trebuie să fie lentă, naturală. Un pui crescut așa va avea gustul acela bun, exact așa cum îl ținem minte de la bunica, care ne așeza dinainte, la masă, o farfurie aburindă cu ostropelul ei de pui, bun de te lingeai pe degete.

Pentru fructe și legume, cel mai bine e să cumpărăm doar de la producători locali – fie că sunt cei din piața din cartier, fie că sunt cei care vând marilor supermarketuri. Avantajul în cazul primilor e că putem și să stăm de vorbă cu ei și să aflăm cum direct de la sursă despre cum a crescut hrana noastră. Sau putem să cumpărăm alimente bio – care primesc certificatul respectiv după ce sunt demonstrează că respectă regulile de cultivare naturală.

Înarmați cu aceste secrete mici, dar puternice, putem să pornim în aventura de a recrea gusturile copilăriei noastre și pentru ceilalți din familia noastră. Pentru că mâncarea gătită cu dragoste, în familie, ne unește. Iar una care pornește de la o moștenire, cum gătea bunica pe vremuri, ne face și mai fericiți.

Ultima modificare noiembrie 5, 2019 5:56 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale