Află tot ce trebuie să mai ştii despre uleiurile frumuseţii, aceste ingrediente esentiale pentru o piele strălucitoare, nu lipicioasă! Iar dacă eşti curioasă să afli mai mult, în ediţia de ianuarie a revistei Unica vei găsi alte trucuri şi sfaturi interesante.
Dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul de Dermatologie Estetică Dermalife (0755 22 33 33) ne-a explicat de câte feluri sunt uleiurile pentru piele:
A. Uleiul, ca produs cosmetic – este un preparat gras, ce conţine emolienţi farmaceutici, derivaţi de silicon, parafină, glicerină, extracte naturale, vitamine şi cantităţi mici de apă. Cele mai cunoscute exemple sunt: uleiul pentru bebeluşi (scopul lui este să formeze o barieră de protecţie, care să ajute pielea să nu se irite. Nu trebuie să intre în piele, ci rămâne temporar pe suprafaţa ei. Aplică-l doar pe zonele de frecare) şi uleiul de masaj (facilitează masajul; de obicei, conţine ingrediente active şi parfumuri şi prin faptul că rămâne pe piele, o hidratează deoarece, forţează apa să rămână în piele;
B. Uleiul, ca ingredient pentru produsele cosmetice – este o substanţă sintetică sau naturală, adăugată în produsele cosmetice, cu scop de emolient (uleiul de măsline sau palmier), cu scop de agent activ (uleiul de argan conţine vitamina E), cu scop de parfum (uleiul de lavandă sau de coajă de portocală).
Pielea noastră produce ulei, în mod natural, pentru că are nevoie de el. Nu este vorba despre o forţă malefică de care să ne temem; uleiul există pentru a ajuta pielea să funcţioneze normal. Unele uleiuri, precum cel de şofran, sunt bogate în acizi graşi esenţiali, de care corpul are nevoie pentru a fi sănătos, dar nu-i poate produce singur. Aceşti acizi protejează membranele celulelor. Pielea care nu primeşte suficienţi nutrienţi din aceştia îşi pierde apa şi elasticitatea, devenind uscată şi ridată. Acizii graşi pot preveni deshidratarea pielii şi ajută la refacerea funcţiei de hidratare.
Uleiurile esenţiale sunt un substitut excelent al cosmeticelor comerciale. Pentru că ele pot fi combinate şi folosite fără teamă, acasă, formulele lor sunt lispite de pericol. Abilitatea uleiurilor de a penetra şi a conduce nutrienţii prin peretele celulei la nucleul acesteia previne deteriorarea celulară, cauza infecţiilor. Multe uleiuri au proprietăţi antibacteriene, ceea ce ajută la reducerea infecţiilor, dacă ai pielea sensibilă sau deteriorată.
Care este diferenţa dintre uleiuri şi creme grase?
“Diferenţa este că uleiul conţine… mai mult ulei, crema grasă mai multă apă şi emoliente solide. Crema are, de obicei, şi rol de transfer, adică substanţele active intră în piele parţial, aducând un aport de vitamine, minerale şi nutrienţi. Uleiul are doar rol emolient. De ţinut minte: substanţele din uleiuri nu intră în piele, dacă ar fi aşa, oamenii ar fi uşor de otrăvit. Dacă vrem omega 3, trebuie să mâncăm ulei de măsline sau peşte. Dacă vrem vitamina E în organism, trebuie să mâncăm sâmburi de migdale, nu doar să aplicăm pe faţă ulei de migdale. Asta nu înseamnă că folosirea externă nu face bine. Chiar dacă celulele epidermei se elimină la 21-28 de zile, ceea ce înseamnă să o emoliem zilnic, o piele bine hidratată se va degrada mai greu, se va rida mai târziu, va rezista mai bine la factorii de mediu, inclusiv la alergeni si poluanţi”, explică dr. Iordache.
Putem mixa uleiuri esenţiale cu creme hidratante sau alte produse?
“Da, le putem mixa; de exemplu, uleiul de argan se pare că are cea mai mare concentraţie de vitamina E şi, deşi pare să conţină natural ceva factori de transfer (adică ajută alte substanţe să intre în piele), nu sunt suficienţi. Amestecul lui cu o cremă poate să ajute şi, astfel, pielea să primească vitamina E mai multă”, spune dr. Iordache.