Uleiul de argan este cunoscut în lumea întreagă pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății părului, unghiilor sau tenului. Vezi ce proprietăți benefice are uleiul de argan și cum poate fi el folosit ca tratament pentru anumite afecțiuni.
Cuprins
- 1 Ulei de argan: Proprietăți
- 2 Ce conține uleiul de argan
- 3 Ulei de argan pentru ten și piele. Beneficii
- 4 Ulei de argan pentru păr
- 5 Ulei de argan – beneficii medicale
- 5.1 Uleiul de argan scade colesterolul
- 5.2 Ulei de argan anti inflamator
- 5.3 Ulei de argan pentru boli cronice
- 6 Ulei de argan alimentar: La ce este bun
Cuprins
Ulei de argan: Proprietăți
În ultimii ani, un ulei vegetal din Maroc numit ulei de argan a devenit incredibil de prețios pentru industria cosmetică. Numit adesea ”aur lichid”, uleiul de argan provine din stoarcerea unor nuci ale unui arbust marocan (argania spinosa).
De când a devenit faimos, uleiul de argan a trecut mai multe teste de laborator și tot felul de companii farmaceutice și producătoare de cosmetice l-au integrat în gamele lor pentru frumusețe și nu numai.
Printre proprietățile miraculoase ale uleiului de argan se numără prevenirea cancerului de prostată, scăderea colesterolului, tratarea mai multor afecțiuni cronice, întărirea și regenerarea firelor de păr, hrănirea profundă a pielii, încetinirea îmbătrânirii organismului și tenului, cu efecte antirid, etc.
Ce conține uleiul de argan
Ingredientele active naturale din uleiul de argan sunt de-a dreptul impresionante și includ, printre altele:
- Tocoferoli
- Caroteni
- Scualeni
- Steroli
- Fenoli
Ulei de argan pentru ten și piele. Beneficii
Ulei de argan pentru față: Vindecă afecțiuni cutanate
Substanțele antioxidante și cicatrizante din uleiul de argan vindecă tot felul de afecțiuni ale pielii: reduc negii, dermatitele, distrug unele celule canceroase, reduc aspectul neplăcut al cicatricilor, tratează acneea ușoară, cicatricile cauzate de coșuri, reduce ridurile fine.
Ulei de argan anti-aging
Uleiul de argan este compus 80% din acizi grași care fac adevărate minuni împotriva ridurilor și a îmbătrânirii premature a pielii.
Femeile marocane au folosit mult timp ulei de argan pentru a-și proteja pielea de daunele provocate de soare, practică ce a fost susținută de un studiu din 2013. Acest studiu a constatat că activitatea antioxidantă din uleiul de argan a contribuit la protejarea pielii împotriva deteriorării radicalilor liberi cauzate de soare. Acest lucru a prevenit arsurile și hiperpigmentarea pielii.
Ulei de argan pentru păr
Uleiul de argan are beneficii și pentru frumusețea părului, reparând vârfurile despicate și întărind firul de păr. Poate fi utilizat pentru creșterea părului și este indicat și pentru persoanele care au scalpul uscat și mâncărimi. Câteva picături de ulei de argan te protejează de mătreață.
Ulei de argan – beneficii medicale
Uleiul de argan scade colesterolul
Uleiul de argan poate fi folosit și în scopuri medicale (ulei de argan culinar, specialși diferit față de cel cosmetic!). Sterolii din plante din uleiul de argan reduc colesterolul rău prin blocarea absorbției acestuia în intestin.
Ulei de argan anti inflamator
Flavonoidele din uleiul de argan au efect puternic antiinflamator și pot fi folosite atât intern, cât și extern, pentru diferite probleme.
Durerile musculare și articulare pot beneficia de câteva picături de ulei de argan peste pielea care acoperă zona dureroasă. Femeile care suferă de ovare polichistice, digestie defectuoasă sau boli ale vezicii urinare beneficiază de asemenea de efectele antiinflamatoare ale acestui ulei.
Datorită prezenței vitaminei E în uleiul de argan, unele studii au arătat că uleiul de argan poate fi aplicat direct pe zonele afectate pentru a limita inflamarea. Cu toate aceste rezultate încurajatoare, e nevoie de o mai atentă cercetare a beneficiilor pentru inflamații ale uleiului de argan.
Ulei de argan pentru boli cronice
Studii recente arată că uleiul de argan are beneficii pentru organism în lupta cu cancerul și alte boli grave. Antioxidanții din uleiul de argan te protejează de radicalii liberi, în timp ce pe interior, substanțele protectoare reduc tumorile și combat radicalii liberi care provoacă tumori și inflamații.
În plus, uleiul de argan previne apariția vergeturilor, hrănește părul și întărește unghiile.
Proprietățile antivacteriene și antiinflamatoare repară și eventualele probleme ale scalpului sau pielii de pe degete, etc.
Ulei de argan alimentar: La ce este bun
Pe lângă scăderea colesterolului, uleiul de argan alimentar, care are un gust dulceag de nucă, ajută în lupta cu bolile cardiovasculare și autoimune (procese inflamatorii).
Uleiul de argan conține două substanțe (steroli) care nu se găsesc în alte uleiuri vegetale, ceea ce face ca amestecul de antioxidanți și grăsimi sănătoase să ajute organismul în lupta cu cancerele și alte boli cronice (majoritatea afecțiunilor inflamatorii).
Facilitează digestia prin stimularea secreției de pepsină, o enzimă din sucul gastric.
Uleiul de argan este recomandat și pentru bolile de tipul artritei reumatoide.
Uleiul de argan ajută sistemul imunitar să funcționeze normal și scade colesterolul, vindecă pielea în caz de dermatite, psoriazis, eczeme, acnee, etc.
Uleiul de argan alimentar este la fel de bun ca cel folosit pentru tratamente de înfrumusețare. Este un ulei vegetal versatil, care te ajută să îți menții atât sănătatea, cât și frumusețea.
Studiile relevă totuși că utilizarea pe scară largă a uleiului de argan poate fi dificilă din cauza prețului mare de producție.
Sursa foto ulei de argan cosmetic: Shutterstock
Ultima modificare august 5, 2021 11:42 am