Trucuri de frumusețe învățate de la egipteni și greci

.

Deși pare că, în prezent, femeile se preocupă foarte mult de felul în care arată și sunt dispuse să investească timp și bani în ritualuri de frumusețe, această dorință de a arăta bine nu este nouă. Încă din cele mai vechi timpuri, femeile au acordat o atenție deosebită felului în care arată.

Multe dintre tehnicile folosite în urmă cu o mie de ani, de exemplu, nu mai sunt valabile în vremurile moderne, însă esteticienii și cosmeticienii au avut de învățat din ritualurile de înfrumusețare ale strămoșilor. 

Grecii și egiptenii sunt printre popoarele care au experimentat tehnici diverse de a-și menține corpul luminos, de a scăpa de firele de păr inestetice, de a-și colora podoaba capilară ori de a se machia. Multe dintre acestea sunt folosite și astăzi, însă au apărut și multe practici noi.

Machiaj, vopsea și cosmetice

Cuvântul „cosmetice“ provine din greacă – „kosmetikos“ – și a fost folosit pentru prima dată în secolul al XVII-lea. Grecii erau mari iubitori de frumusețe fizică, de aceea au încercat să găsească modalități noi pentru a avea un look cât mai plăcut.

Afrodita, zeița iubirii și a frumuseții, a reprezentat un ideal de frumusețe printre femeile din Grecia. Zeița simboliza feminitatea adevărată și grația, care, cel mai probabil, au influențat ritualurile de frumusețe ale grecilor.

Pentru a avea tenul luminos și deschis la culoare, grecii foloseau praful de plumb. Din cauza multiplelor decese cauzate de otrăvirea lentă cu plumb, s-a renunțat la folosirea acestuia și, în jurul anului 1000 î.e.n., a fost înlocuit cu pulberea de cretă.

Dudele zdrobite și argila erau folosite pentru colorarea obrajilor și a buzelor. Pentru machiajul ochilor se realiza o pastă din cărbune și uleiuri.

Femeile care voiau sprâncene proeminente foloseau fire de păr de la bivoli. Au existat și perioade în care sprâncenele unite erau admirate în anumite culturi.

Și colorarea părului a reprezentat o preocupare pentru femei și bărbați încă din cele mai vechi timpuri. Arheologii au găsit dovezi care arată că bărbații foloseau minerale, plante și insecte pentru a-și colora corpul și părul. De asemenea, există dovezi din jurul anului 1500 î.e.n. care arată că egiptenii foloseau henna ca agent de colorare a părului. În prezent, schimbarea nuanței părului este mult mai simplu de realizat. Atât femeile, cât și bărbații folosesc vopsea de par pentru podoaba capilară. Pentru rezultate profesionale, vopseaua trebuie combinată cu un oxidant. Însă, colorantul henna se găsește și în prezent în unele produse cosmetice.

Mierea și uleiurile erau folosite în multe cosmetice și preparate anti-îmbătrânire. Femeile făceau băi în ulei de măsline pentru a-și proteja pielea de factorii de mediu care le-ar fi putut afecta. Totodată, din ulei de măsline se realizau măști pentru față. La rândul său, mierea era amestecată cu uleiul de măsline pentru a lumina tenul.

Și în prezent, mierea și uleiul de măsline sunt folosite în tratamentele naturale de îngrijire a pielii.

Tehnici de epilare

Îndepărtarea firelor de păr inestetice nu este o practică recentă, ci datează de mii de ani. Egiptenii întruchipau curățenia, astfel că epilarea a fost o parte fundamentală din ritualurile lor de îngrijire. În Egiptul Antic, cea mai eficientă metodă era „sugaring“. Amestecând zahăr, lămâie și apă, egiptenii obțineau o pastă pe care o aplicau pe firele de păr. Această metodă, puțin dureroasă, este folosită în continuare de unii esteticieni.

O metodă eficientă de a îndepărta părul nedorit este epilarea cu ceară caldă. Este o procedură care poate fi realizată atât acasă, cât și la saloanele cosmetice. Totodată, îndepărtarea părului cu aparatul de ras este printre primele metode folosite în ritualurile de îngrijire.

În prezent există, de asemenea, mai multe metode prin care poți scăpa, pe termen lung, de părul inestetic de pe corp. De pildă, cu ajutorul unui epilator IPL, care folosește mai multe lungimi de undă pentru a distruge rădăcinile de păr, poți avea pielea epilată în fiecare zi.

Din cauza poluării mediului, a factorilor de stres și a unui stil de viață dezechilibrat, organismul uman are de suferit, iar efectele se văd rapid și asupra tenului. Chipul îmbătrânește prematur, apar ridurile și cearcănele. Ritualurile de frumusețe pot încetini acest proces de îmbătrânire și ne pot ajuta să arătăm bine la orice vârstă.

Sursă foto: Justyna Sobesto/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Profihairshop

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton