În termeni chimici, acidul hialuronic este o polizaharidă. Producția naturală de acid hialuronic a organismului scade odată cu înaintarea noastră în vârstă.
Tot ce trebuie să știi despre acidul hialuronic. Ce este, cum și de ce îl folosim?
Acidul hialuronic are mai multe funcții și beneficii la nivelul organismului nostru. Întâi de toate, acesta stimulează producția de colagen având proprietăți anti-îmbătrânire.
Apoi, tocmai datorită acestei calități, contribuie la menținerea elasticității pielii. Acidul hialuronic mai are și capacitatea de a bloca umiditatea în țesuturi, menținând senzația de hidratare.
Acidul hialuronic conferă luminozitate pielii. Sub stratul exterior, pielea arată ca un burete. Cu cât spațiile dintre colagen și fibrele de elastină sunt mai bine umplute cu acid hialuronic, cu atât pielea va arăta mai plină, mai luminoasă și mai odihnită.
Studiile au confirmat și că acidul hialuronic accelerează procesul de cicatrizare a leziunilor, calmând inflamația și grăbind regenerarea celulară.
Acidul hialuronic lubrifiază cartilajele și articulațiile, prevenind degradarea lor. La nivelul acestora, acidul hialuronic acționează precum o barieră de protecție în jurul fiecărei celule.
Alte noi cercetări au arătat și că acidul hialuronic reduce simptomele refluxului acid (conținutul stomacului este regurgitat în gât, provocând durere și deteriorarea mucoasei esofagului).
Acidul hialuronic poate ajuta la calmarea mucoasei deteriorate a esofagului, accelerând procesului de recuperare.
Deoarece reține umiditatea în piele, acidul hialuronic este adesea folosit pentru a trata ochii uscați.
S-a demonstrat că picăturile de ochi care conțin între 0,2 și 0,4 % acid hialuronic reduc simptomele și îmbunătățesc sănătatea ochilor uscați.
Ce fel de produse folosim și cum le aplicăm?
Acidul hialuronic este potrivit tuturor tipurilor de ten, inclusiv persoanelor cu tenul sensibil sau predispus apariției coșurilor.
Este totodată permisă utilizarea lui de către femeile însărcinate sau care alăptează. Atenție, însă, fiecare produs are o altă listă de ingrediente.
Tocmai din acest motiv indicat este să discutați cu medicul dermatolog sau ginecolog!
Există cremele, serurile și injecțiile cu acid hialuronic. Acum vom vorbi despre soluțiile cu acid hialuronic pe care le aplicăm pe ten. „Acidul hialuronic vine în diferite mărimi. Fiecare moleculă are o greutate moleculară. (…)
Cu cât greutatea moleculară este mai mică, cu atât mai profund poate intra în piele”, a declarat medicul dermatolog Rina Allawh, pentru Health Line.
Dacă, dimpotrivă, greutatea lui moleculară este mare, acidul hialuronic va rămâne pe suprafața pielii, creând o barieră care va menține umiditatea în interior.
Când căutați un astfel de produs, urmăriți să nu conțină parfum, alcool sau ingrediente cu un conținut acid ridicat.
Vitamina C este un antioxidant care ajută la combaterea uscăciunii și la protejarea pielii de factorii de mediu dăunători.
Vitamina B5 ajută și ea, alături de acidul hialuronic, la netezirea pielii.
Nu în ultimul rând, nu uitați că niciun produs de înfrumusețare nu poate avea rezultate dacă nu este susținut de o nutriție adecvată. Acidul hialuronic nu are ce umiditate să rețină în piele dacă nu beți apă.
Totodată, există o serie de alimente care ajută la producția acidului hialuronic. Printre acestea se numără, citricele (care conțin vitamina C), fructele închise la culoare cum sunt fructele de pădure și căpșunele (care conțin antioxidanți), roșiile, cartofii, cartofii dulci și legumele verzi (varză, spanac, avocado).
Sunt benefice și păstârnacul, anghinarea, nucile și semințele, precum și supa de pasăre (datorită oaselor lor).
Foto: Shutterstock.com
Surse: CSID.ro / Doc.ro / Health Line 1 / Health Line 2
Citește și:
Acasă poate fi nu doar birou, ci și salon de înfrumusețare și centru de fitness și spa
Unica Beauty Celebration! Votează-ți produsele de frumusețe preferate, iar noi te premiem
Regina Elisabeta și oja ei preferată. O folosește din anul 1989 și costă 9 dolari