Tratarea acneei cere multă pricepere. Şi pentru că pielea adulţilor e adesea foarte sensibilă, supradozarea cu poţiuni şi lasere nu-i indicată.
Un studiu făcut de Johnson&Johnson arată că 75% dintre femeile cu vârste între 25 şi 49 de ani au avut acnee în ultimul an, iar dermatologii spun că acneea adulţilor nu e diferită fiziologic de cea a adolescenţilor: izbucneşte la fel, după ce grăsimea secretată de glandele sebacee se contopeşte cu celulele de piele moartă şi alte resturi, obturând porii. Astfel se formează punctele negre sau albe care devin roşii, dacă bacteriile ce stau la pândă pe piele încep să se „hrănească” din acest mix. Am depistat trei categorii şi tratamentele potrivite.
Erupţii periodice
Cum arată: Un ten curat, cu excepţia unuia sau a două coşuri mari, care apar o dată pe lună.
Cauze: „Unele femei se trezesc cu acnee înainte de menstruaţie, pentru că schimbările nivelului de estrogen şi progesteron determină glandele sebacee să secrete mai mult sebum. Cortizolul, secretat de grandele suprarenale, ca răspuns la stres, stimulează şi el producerea sebumului – explicaţia pentru coşurile care erup după o noapte pierdută”, spune dr. Popoiu, medic specialist dermatolog la Dermestetica – Dermatology&Aesthetic Center (www.dermestetica.ro). O altă cauză a erupţiilor de pe frunte sunt produsele de păr. Pielea se revoltă împotriva serumurilor şi balsamurilor fără clătire, care se strecoară din păr în pori, adesea după un antrenament de sport, la care ai transpirat.
Cum tratezi: Pentru a regla hormonii, dr. Popoiu recomandă pacientelor pilule anticoncepţionale uşoare, cu estrogen dominant în compoziţie. Pentru rezultate şi mai sigure, ea indică şi aplicarea locală a produselor cosmetice. Cu două săptămâni înainte de menstruaţie, aplică o mască pentru tratarea porilor deschişi.
Sensibilitate la cald
Cum arată: Comedoane pe obraji şi bărbie, plus piele pătată şi iritată. Cauze: Umflăturile ce acompaniază roşeaţa – în special, pe obraji, nas şi bărbie – se numesc rosacee, o afecţiune inflamatoare ce imită acneea.
„Orice ne face să roşim se poate transforma în acnee rosacee. Sportul, băile fierbinţi, vinul roşu, mâncarea picantă şi supraîncălzirea pot irita porii şi conduce la erupţii pe piele”, explică dr. Popoiu.
Cum tratezi: Unele forme de acnee a adulţilor au nevoie de o alternativă mai delicată decât produsele pentru adolescenţi. De regulă, cu cât produsul e mai cremos, cu atât e mai bun pentru pielea care se
irită uşor. Folosirea cremelor antiacnee doar o dată pe zi, faţă de două, poate ajuta. Dr. Popoiu îşi sfă-
tuieşte pacientele cu ten sensibil să se spele de două ori pe zi cu un produs ce conţine extract de neem sau acid salicilic, care reduc inflamaţiile.
Dermatologul îţi poate recomanda, de dimineaţă, aplicarea unui produs cu acid azelaic, ce va distruge bacteriile responsabile de acnee, reducând roşeaţa, urmată de o cremă hidratantă fară ulei, cu FPS 15, sau un produs pe bază de amidon de orez sau acid lactic. Seara, tot la sfatul medicului, poţi aplica un strat subţire de cremă cu peroxid de benzoil pe întreaga faţă.
Acnee încăpăţânată
Cum arată: Chisturi frecvente, puncte negre şi albe, pe bărbie, la linia părului, pe spate, piept şi gât. Plus ten lucios şi pori măriţi în zona T.
Cauze: Unii doctori spun că-i de vină excesul de hormoni androgeni, care cresc secreţia de sebum.
Alte cercetări arată posibile legături între dietele cu mult lapte, zahăr sau iod şi acnee.
Cum tratezi: Dr. Popoiu crede că cea mai bună soluţie implică un produs care curăţă porii, altul
care să distrugă bacteriile şi un al treilea care să controleze producerea sebumului din interior.
Un produs pe bază de retinoizi se potriveşte pri-mei probleme, prin normalizarea stratului de ce-lule moarte ale pielii şi curăţarea porilor (loţiunile cu acid salicilic sunt alternative mai uşoare). Aplică un film subţire seara şi continuă cu o cremă cu antibiotic dimineaţa, ca soluţie pentru a doua problemă. Pentru reprimarea super-activităţii glandelor sebacee, endocrinologul îţi poate prescrie contraceptive, ce scad nivelul testosteronului.