Ten gras sau mixt? Cum faci diferenţa şi cum le îngrijeşti

.

Ten frumos înseamnă, în primul rând, ten sănătos. Determinarea tipului de ten are o importanţă deosebită în tratarea şi îngrijirea corectă a acestuia. Numai după ce ai aflat cu certitudine ce tip de ten ai, poţi aplica produsele cosmetice adecvate
 

Cum afli ce fel de ten ai

Pentru a descoperi ce tip de ten ai, procedează în felul următor: după circa trei ore de la demachiere, timp în care pielea revine la normal, pune pe diferite porţiuni ale feţei câte o foiţă subţire de ţigară şi apasă uşor. Dacă foiţa de ţigară prezintă pete de grăsime la aplicarea ei pe nas, frunte şi bărbie, ai cu siguranţă un ten mixt. Dacă foiţa rămâne curată, înseamnă că tenul tău este uscat. În cazul tenului gras, vor rămâne urme de grăsime pe foiţa de ţigară, indiferent de locul unde o aplici.

Tenul gras

Caracteristici ale tenului gras
Tenul gras se caracterizează printr-o hiperfuncţie a glandelor sebacee, care produc un surplus de grăsime (sebum). Pielea este lucioasă, cu porii dilataţi, aspră, lipsită de supleţe, unsuroasă, iar, cu timpul, capătă aspectul unei coji de portocală. Din cauza surplusului de sebum şi a schimbărilor hormonale, tenul gras este predispus la puncte negre şi coşuri, mai ales în perioada adolescenţei.
Cum să-l îngrijeşti
Tenul gras are nevoie de curăţire intensivă. Dimineaţa şi seara, foloseşte loţiuni şi geluri astringente pentru a degresa şi a ajuta porii să respire. Evită produsele extrem de astringente, cum ar fi săpunul, care înlătură total grăsimea naturală şi obligă glandele sebacee să producă mult mai mult sebum. Spală-ţi faţa cu apă caldă, fiindcă dizolvă doar surplusul de grăsime de la suprafaţa tenului. Alege cremele care au o compoziţie uşor hidratantă, deoarece sunt absorbite rapid şi nu lasă faţa lucioasă. Aplică-ţi de 2-3 trei ori pe săptămână o mască purificatoare pe bază de argilă. Nu uita să foloseşti zilnic o soluţie tonifiantă, pentru a-ţi menţine tenul strălucitor şi proaspăt. Foloseşte doar produsele special concepute pentru tipul tău de ten.
Sfaturi practice
– Lămâia, fiind astringentă, stimulează circulaţia şi calmează inflamaţiile. Diluează o linguriţă de zeamă de lămâie într-o ceşcuţă de apă şi clăteşte-ţi faţa în fiecare dimineaţă, după ce ai curăţat-o.
– Pătrunjelul este un bun antiseptic. Are şi proprietăţi antibacteriene. Foloseşte o infuzie de pătrunjel proaspăt pentru a-ţi spăla faţa în fiecare dimineaţă.
– Usturoiul poate fi folosit cu succes în tratarea acneei. Curăţă şi pisează opt căţei de usturoi, apoi aplică pasta pe zonele cu probleme, evitând porţiunea din jurul ochilor şi al gurii. Las-o să acţioneze timp de 15 minute. Îndepărteaz-o de pe faţă cu ajutorul unui tampon îmbibat în apă. Clăteşte-te bine cu o soluţie compusă dintr-o linguriţă de oţet şi 10 de apă, pentru echilibrarea ph-ului.

Tenul mixt

Caracteristici ale tenului mixt
Tenul mixt are porţiuni uscate şi grase. De obicei, zona T-ului (frunte, nas şi bărbie) este grasă, cu pori dilataţi şi un aspect lucios. Pielea obrajilor şi a gâtului este uscată şi lipsită de prospeţime.
Cum să-l îngrijeşti
Pentru porţiunile uscate şi deshidratate ale tenului, foloseşte creme emoliente, bogate în vitamine, care menţin un nivel optim de umezeală în ţesuturi. Odată sau de două ori pe săptămână, stimulează circulaţia şi elimină toate impurităţile pielii cu ajutorul unui gomaj, urmat de un masaj uşor. După gomaj, aplică o mască nutritivă. Ideale sunt măştile pe bază de germeni de grâu sau cereale încolţite. Acestea au rol de regenerare şi activare a circulaţiei în zonele cu ten uscat, dar şi de curăţare şi îndepărtare a surplusului de sebum din zona T. Fruntea, nasul şi bărbia, adică zona cu tenul gras, trebuie tratate potrivit sfaturilor de mai sus.
Sfaturi practice
– Amestecă 1 linguriţă ulei de măsline, căteva picături de glicerină, 1 linguriţă de votcă. După ce ai curăţat bine tenul, foloseşte acest tonic, care are proprietăţi astringente, curăţă în profunzime pielea şi o catifelează. Este ideal pentru tenul gras şi mixt.
– Dacă zona T-ului este extrem de grasă şi e invadată de coşuri sau puncte negre, fă următorul tratament, de două ori pe săptămână. Amestecă o linguriţă de ovăz cu 2 linguriţe de miere şi cu 2 albuşuri de ou. Aplică această cremă în zona T-ului, masează bine cu degetele şi clăteşte-te apoi cu apă călduţă. Evită porţiunea din jurul ochilor.
Sursa foto: Shutterstock
 
 

    
Vedete din Romania Vedete internationale