Pe măsură ce frigul ne intră pe sub piele, tentaţia unei seri acasă cu iubitul creşte! De ce să nu îi pregăteşti o cină romantică? Noi îţi propunem o selecţie de vinuri...... savuroase, care promit să creeze momente memorabile în doi! Şi pentru că dragostea trece prin stomac, asigură-te că asezonezi corect mâncarea şi vinul. Iată trei feluri de mâncare gustoase şi uşor de preparat, la care găseşti asortate câte trei variante de vin (găseşti detalii pe Vinul.ro), totul pentru a-i servi iubitului tău cina perfectă! Desertul rămâne la alegerea voastră...1. Selecţie de vinuri pentru creveţi picanţiReţeta: Pune la fiert, într-o oală mare,vreo 6 - 6,5 litri de apă, în care arunci o jumătate de cană de sare de mare, 6 linguriţe de boabe de piper negru, un sfert de cană de seminţe de muştar, două linguriţe (maxim 8-10 boabe) de ienibahar întreg, 2 linguriţe de cimbru proaspăt măcinat, 4 ardei iuţi roşii uscaţi şi 4-5 foi de dafin. Amestecă până se dizolvă sarea, lasă să clocotească, apoi acoperă şi lasă 5-7 minute, cât să prindă zeama gust. Adu din nou la fiert, adaugă 30 - 35 de creveţi mari, lasă să fiarbă 3 minute, aruncă zeama până nu mai rămâne decât cât să acopere creveţii şi răceşte brusc, punând deasupra gheaţa făcută din aproximativ 2 litri de apă (cam cât să umple o frapieră). Se lasă 10 minute, apoi se scot creveţii şi se servesc pe un platou, alături de un sos remoulade picant. Pentru sos, amestecă într-o cană şi jumătate de maioneză trei linguriţe de coriandru, două de ardei iute uscat şi măcinat (condimentul turcesc), 2 - 3 linguriţe de zeamă de lămâie, sare şi piper.Asortarea vinului potrivit:Creveţii picanţi sunt un preparat care se aşează excelent alături de un vin spumant, numai bun de deschis la masă cu forţă şi eleganţă! Dă savoare cinei romantice asortând vinul spumant Cashmere Dark, alb şi sec, cu o aromă de miere şi mere bătute, la preţul de 19 lei.Mai poţi gusta şi vinul spumant, alb Cricova Brut, cu o aromă intensă de flori de salcam şi nuci, la preţul de 30 lei.O alegere ceva mai pretenţioasă este vinul Castellroig Blanc Seleccio 2008, alb şi sec, cu un gust dulce şi plăcut, cu note de limete, grapefruit, ananas, mere ionatane şi atingeri de lemn de stejar şi unt.Citeşte continuarea pe pagina următoare!2. Selecţie de vinuri pentru o gustare de midii şi stridiiReţeta: Se topesc două linguriţe de unt în ulei încins, apoi se pun la călit o linguriţă de ceapă tocată fin, una de usturoi tăiat subţire şi o ceapă verde mică, bine mărunţită. Se ţin un minut, două la foc mic, apoi se adaugă midiile şi stridiile, curăţate şi tăiate în două. Se toarnă pe deasupra smântână (cam trei căni, cu conţinut redus de grăsime), se asezonează cu sare şi piper sau boia, se lasă să dea în clocot la foc mic, apoi se adaugă un pumn de pătrunjel tocat (ceva mai puţin de o legătură) şi, puţin câte puţin, până la încă două, trei linguriţe de unt. Se lasă să mai clocotească un minut. Asortarea vinului potrivit:Midiile şi stridiile se servesc cu un vin rece şi sec! Întregeşte cina romantică cu un Chardonnay Frunză 2009, un vin alb şi sec, la preţul de 11 lei. Are un gust plăcut, cu senzaţii dulci de banană, prune verzi şi flori de salcam.O altă opţiune savuroasă este vinul Chardonnay La Cetate 2009, vin alb şi sec, la preţul de 34 lei. Gustul este unul citric, într-o evoluţie de note de grapefruit, migdale şi piersica, totul pe un fundal mineral.O variantă ceva mai scumpă, dar demnă de un răsfăţ este vinul Zinfandel Beringer Clear Lake 2004, un vin roşu şi sec, la preţul de 88 lei. Gustul are note de coacăze negre, cuişoare, vanilie şi brusture.Poţi întregi cina romantică şi cu diverse sortimente de Pinot Gris seci, Sauvignon Blanc sau cu un Viogner.Citeşte continuarea pe pagina următoare!3. Selecţie de vinuri pentru muşchi de vită în sos Merlot Reţeta: Se presară sare şi piper pe o bucată de muşchiuleţ de vită de 350 - 400 de grame, care se aruncă într-o tigaie cu ulei încins, la foc iute, unde se lasă să prindă culoare pe ambele părţi, cam câte un minut pe fiecare parte. Apoi se lasă focul între mic şi mediu şi muşchiuleţul se ţine pe foc câte trei minute pe fiecare parte pentru a rămâne uşor în sânge. Se scoate friptura şi se împachetează în folie de aluminiu. În sosul rămas în tigaie se sotează o ceapă mică mărunţită, iar după un minut se adaugă jumătate de pahar de Merlot (60 ml). Se fierbe până scade la jumătate, apoi se adaugă supă de carne şi se mai fierbe până se îngroaşă. Adăugă 2-3 linguriţe de unt, ia de pe foc şi amestecă până se topeşte untul. Pune sosul peste friptură, care se taie în două porţii. Asortarea vinului potrivit:Te-ai prins deja că în paharul de vin trebuie să torni vinuri pe bază de Merlot, care dau acestui preparat şi mai multă savoare.Încearcă o cină romantică în compania vinului Merlot V Legends 2008, vin roşu şi sec, la preţul de 16 lei. Vinul este uşor dulceag, cu tonuri de vişine, cireşe şi lemn.Mergi şi pe mâna vinului La Cetate Merlot 2008, vin roşu şi sec, la preţul de 28 lei. Are un gust de vişine, trufe, vanilie şi mirodenii uscate şi un postgust lung şi intens. Un alt sortiment de încercat este vinul Merlot Prince Mircea 2008, vin roşu şi sec, la preţul de 38 lei. Are o aciditate vioaie cu gust de vişine amărui, încheiat cu senzaţii ce trimit către prune uscate, mirodenii uscate şi piper roşu.Foto: Shutterstock, Vinul.ro