Sănătate: Totul despre uleiul de măsline

.

Pur, extravirgin, virgin sau presat la rece? Aceasta este întrebarea. Medicul nutriţionist îţi explică ce tip de ulei de măsline este bine să alegi, în ce cantitate e recomandat să îl consumi şi îţi dezvăluie cum te ajută acest produs alimentar să îţi protejezi sănătatea şi silueta.
Un produs alimentar complex, folosit în majoritatea bucătăriilor, uleiul de măsline se numără printre alimentele cele mai recomandate de către medicii nutriţionişti, dacă dorim să avem o alimentaţie sănătoasă. Reprezintă cea mai bogată sursă de grăsimi monosaturate şi are un conţinut ridicat de antioxidanţi. Este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat, proaspăt presat, păstrând gustul, aroma, vitaminele şi beneficiile măslinelor. Pe piaţă găsim patru tipuri de ulei de măsline: pur, virgin, extravirgin şi presat la rece.
►Ulei de măsline pur Este rafinat şi filtrat chimic, ceea ce-i scade în intensitate gustul puternic şi conţinutul acid. Este un ulei de calitate inferioară şi are un preţ mai mic.
►Ulei de măsline virgin Este produs fără aditivi alimentari chimici şi nu conţine ulei rafinat. Aciditatea acestuia este de sub 2% şi ca urmare are un gust plăcut. „Virgin”, în acest context, înseamnă că a fost mai puţin procesat şi rafinat în timpul prelucrării.
►Ulei de măsline extravirgin Provine de la prima presare a măslinelor şi este considerat a fi de cea mai bună calitate. Acest tip de ulei este mai puţin procesat decât uleiul de măsline virgin şi are o aromă foarte pronunţată.
►Ulei de măsline presat la rece Pasta de măsline este încălzită uşor la temperatura camerei, pentru a se păstra gustul, apoi este presată la rece pentru a se menţine o perioadă mai lungă.

►Foloseşte-l în preparate reci

Este totuşi la fel de potrivit în salate, ca şi la mâncarea gătită prin prăjire (friptură, cartofi prăjiţi)? „Nu”, spune specialistul. „Uleiul de măsline îşi schimbă gustul şi compoziţia atunci când este tratat termic, de aceea este bine să fie păstrat pentru salate şi preparate reci. Atunci când este încălzit la temperaturi înalte, ca în cazul prăjirii, pot să apară compuşi toxici pentru organism”, explică dr. Şerban Damian.

► Ajută la slăbit

Unii acizi graşi din componenţa uleiului de măsline reduc pofta de mâncare. De asemenea, acest aliment stimulează metabolismul şi sporeşte consumul de calorii. Aşadar, dacă doreşti să scazi în greutate şi să-ţi menţii sănătatea, include în meniu şi puţin ulei de măsline.

► Previne diabetul zaharat

Acelaşi ulei de măsline conţine o cantitate ridicată de grăsimi monosaturate, comparativ cu alte tipuri de ulei, care ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, este o sursă importantă de vanadiu, un mineral care contribuie la stabilizarea glicemiei. Planul nutriţional al persoanelor care au diabet zaharat include o cantitate scăzută de grăsime, o cantitate ridicată de carbohidraţi şi ulei de măsline.

► 3 LINGURI DE ULEI EXTRAVIRGIN

„În mod evident, uleiul extravirgin este cea mai bună alegere, pentru că păstrează toate proprietăţile nutritive ale plantei, complet nealterate. Uleiurile, indiferent de ce fel şi oricât de sănătoase ar fi, aduc o cantitate mare de energie în organism, adică 9 kcal/gram, deci consumul lor trebuie sa fie limitat. Eu recomand să se consume în jur de 30-40 ml/zi, adică 2-3 linguri. Persoanele cu activitate fizică intensă pot să includă în alimentaţie o cantitate mai mare”, spune medicul nutriţionist Şerban Damian.

ŞTIAI CĂ…

… previne apariţia bolilor de inimă deoarece creşte colesterolul „bun” HDL şi scade nivelul colesterolului „rău” LDL?
… previne apariţia gastritei şi chiar a ulcerului gastroduodenal?
… stimulează secreţia bilei şi a hormonilor pancreatici natural şi eficient, scăzând riscul de apariţie a calculilor biliari?

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton