Abia te-ai întors din concediu și simți că mai ai nevoie de o vacanță? Ești atât de stresată încât nimic nu-ți iese bine? Nu te grăbi să iei calmante. Natura are remedii numai bune pentru tine.
Mișcarea este un bun exercițiu antistres. Fie că faci gimnastică, mergi pe bicicletă sau doar te plimbi cu pas alert prin parc, starea ta de spirit se va îmbunătăți. O jumătate de oră pe zi de sport te va ajuta nu doar să te menții în formă, ci și să fii mai calmă și să gândești mai clar. Pentru un rezultat mai bun, combină exercițiile fizice cu cele de respirație. Nu e nimic complicat. Inspiră și expiră adânc. Poți să și vizualizezi că atunci când dai aerul afară, odată cu el se duce și stresul.
► Râzi din toată inima
Poate ai mai citit în paginile revistei noastre despre terapia prin râs. Nu, nu este o glumă. Râsul din toată inima te ajută să te relaxezi și are efect de tonifiere a mușchilor. Circulația se îmbunătățește și tu vei fi într-o formă de invidiat. Dar trebuie să fii consecventă și să practici metoda zilnic. Fie că citești glume sau te întâlnești cu o prietenă plină de umor, fie că te alături unui grup care face această terapie, nu uita să râzi măcar cinci minute pe zi.
► Aromoterapie pentru suflet
Ce zici de o oră în care să te relaxezi, fără să faci chiar nimic? Mă rog, după posibilități, poate fi și doar un sfert de oră, dar în care să îți închizi mobilul, telefonul fix, să nu dai drumul la televizor. În schimb, poți asculta o muzică liniștitoare și să folosești aromoterapia. Uleiurile esențiale de lavandă, măghiran sau isop sunt ideale împotriva stresului. Ajută și în cazul durerilor de cap, migrenelor cauzate de stres, stărilor de anxietate, insomniei. Se pun trei-cinci picături în lampa de aromoterapie. Încăperea trebuie să fie curată și bine aerisită.
► Băi și alimente antistres
Încearcă și o baie caldă în care ai pus următorul preparat: 10 picături de ulei esențial de lavandă sau de melisă amestecate într-o jumătate de cană de smântână. Stai un sfert de oră în cadă și te vei simți mai bine și vei avea și o piele mai catifelată. Poți folosi și pernuțe umplute cu flori de lavandă sau cu petale de trandafiri. Înconjurată de astfel de arome te vei odihni cum nu ai mai făcut-o niciodată. Atenție, uleiurile esențiale din aceste plante sunt contraindicate în sarcină. În acest caz, le poți înlocui cu preparate homeopate care conțin extracte din floarea-pasiunii. Pentru a avea un echilibru de invidiat și pentru a face față provocărilor, ai nevoie de suficientă vitamina B și magneziu. Pentru asta, consumă pâine integrală cu brânză, legume verzi sau banane. Nu te uita la televizor în timp ce mănânci și nici nu te grăbi. În schimb, mestecă îndelung fiecare îmbucătură.
MĂCEȘELE, EFECT ANTIOXIDANT
Stresul și suprasolicitarea fizică sau psihică duc la o creștere a proceselor de oxidare din organism. În aceste condiții, este absolut necesar un supliment cu vitamina C. Recomand, în special, sursele naturale, cum ar fi măceșele, care conțin cantități importante de acid ascorbic. În plus, au și vitaminele A, B1, B2, P. Le poți consuma sub formă de infuzie din „fructul” curățat de „perișori”: una-două lingurițe la o cană cu apă. Se beau două trei căni pe zi. Se mai pot face paste sau gemuri din măceșe sau ulei rezultat din presare. Acesta din urmă are și cantități apreciabile de vitamina E. Niciunul dintre produsele pe bază de măceșe nu prezintă contraindicații.