Zilele protecţiei solare: Testează-te gratuit pentru depistarea melanomului

.

Centrul Medical Bioderm împreună cu Laboratoarele La Roche-Posay organizează între 21-25 mai 2012 zilele protecției solare. În această perioadă, 17 medici dermatologi din clinicile Bioderm din București (Str. Mihai Eminescu nr 42, Șos. Pipera-Tunari nr. 44, Calea Floreasca nr. 111-113, Vasile Lascăr, nr.42-44) vor efectua gratuit examinări ale aluniţelor suspecte în vederea depistării de cancere cutanate.
Totodată, pacienţii vor primi sfaturi medicale referitoare la expunerea la soare şi fotoprotecţie. Consultaţiile se vor acorda pe bază de programare telefonică la numarul de telefon 031 9101 începând cu data de 17 mai.
Campania Zilele protecţiei solare se află deja la a doua ediţie, în 2011 numărul persoanelor testate depăşind 300, cu 2 cazuri de melanom raportate şi 30 de aluniţe suspecte (nevi displazici).
Importanţa protecţiei solare, demonstrată clinic
Un studiu clinic important desfăşurat în Australia timp de 15 ani pe un eşantion de peste 1600 de adulţi a demonstrat pentru prima dată că folosirea cu regularitatea cremelor de protecţie solară reduce riscul apariţiei melanomului.
Studiul, realizat de Dr. Adele Green şi publicat în Journal of Oncology, demonstrează reducerea apariţiei melanomului, chiar şi a celor mai severe forme, la persoanele care au aplicat zilnic un produs de protecţie solară.
Despre melanomul cutanat
Melanomul este un tip de cancer de piele şi are legatură directă cu expunerea la soare; el este o tumoare care se dezvoltă din celulele care intervin în colorarea pielii, celulele pigmentare. Pentru că prezintă un risc ridicat de metastazare, melanomul este cel mai periculos cancer de piele.
Vârsta medie pentru apariţia unui melanom este de 45-50 de ani, acesta fiind mai des întâlnit la femei decât la bărbaţi. Zonele în care melanomul se manifestă cel mai frecvent sunt gambele la femei şi toracele posterior la bărbaţi.
Oricine poate să dezvolte un melanom cutanat, dar riscul este mai mare dacă se îndeplineşte una dintre condiţiile:
tegument sensibil la soare: piele, ochi şi păr deschise la culoare;
factori genetici: prezenţa a numeroase aluniţe (peste 100);
antecedente personale sau în familie de tumori cutanate;
arsuri solare grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;
obiceiul bronzării artificiale, la solar.
Foto: Northfoto

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton