Citeşte mai jos înainte să-şi cheltuieşti tot salariul pe creme antirid scumpe sau pe cosmetice „organice” care nu sunt cu nimic mai bune decât cele de la supermarket. Un expert în cosmetică îţi spune care sunt produsele înşelătoare ce nu merită investiţia.
Paula Begoun, cunoscută drept „the cosmetic cop” vorbeşte sincer despre produsele cosmetice şi îi demascheză pe producătorii care vând „apă chioară” la preţuri de lux. Am adunat de pe site-ul ei, beautypedia.com, sfaturile legate de produsele înşelătoare, care promit „marea cu sarea”, dar nu sunt cu nimic mai bune decât produsele ieftine, pe care le găseşti la orice supermarket.
1. Cremele antirid care promit să acţioneze la fel ca injecţiile cu Botox
Sigur ai auzit cel puţin o reclamă în care ţi se promite că o cremă antirid va avea acelaşi efect ca un lifting facial sau ca o injecţie cu Botox. Din păcate, aceste reclame sunt mincinoase. Dacă promisiunile lor ar fi adevărate, de ce ar mai apela vedetele la injecţii cu Botox sau la bisturiu? Oricât de scumpă ar fi o cremă antirid, ea nu poate să aibă acelaşi efect ca o intervenţie estetică. Nici măcar Botoxul, dacă este aplicat pe piele, nu are efectul unei injecţii, din păcate.
2. Produsele antirid cu colagen şi elastină
„De cele mai multe ori, molecula de colagen dintr-o cremă este prea mare ca să penetreze pielea. Dar chiar şi atunci când este suficient de mică pentru a fi absorbită, ea nu se leagă cu colagenul existent în piele”, explică Paula Begoun. E adevărat că elastina şi colagenul din creme contribuie la hidratarea tenului, dar nu sunt singurele ingrediente care pot face asta, aşa că nu merită să cheltuieşti o avere pe o cremă care promite să-ţi şteargă ridurile peste noapte.
3. Produsele naturale, „fără parabeni”, „fără chimicale” sau organice
În ultimul timp, producătorii de cosmetice au tot încercat să ne convingă că substanţele naturale sunt mai bune pentru ten decât cele sintetice, aşa că rafturile s-au umplut de cosmetice cu extracte de plante, „100% naturale”, „fără parabeni”, „fără conservanţi”, etc, iar de multe ori preţul lor este mai mare decât al cosmeticelor obişnuite.
În primul rând, expresia „100% natural” nu este în niciun fel condiţionată prin legi, deci orice producător o poate folosi, indiferent de conţinutul cremei. În al doilea rând, chiar dacă produsul respectiv ar fi cu adevărat natural, asta nu înseamnă că este mai bun pentru tenul tău. „Doar pentru că un ingredient creşte în pământ sau se găseşte în natură, asta nu înseamnă neapărat că este bun pentru piele”, spune Paula.
4. Produsele dermatocosmetice
Denumirea sugerează că ar fi produse-tratament recomandate de dermatologi, iar faptul că se vând în farmacii întăreşte această idee. De fapt, denumirea nu este reglementată prin lege, astfel că orice producător poate să o folosească. De multe ori, produsele dermatocosmetice nu sunt cu nimic mai bune decât cele vândute la chioşcuri, însă au un preţ mult mai mare pe care nu îl merită. Cum ştii dacă un produs este cu adevărat bun? Singura soluţie este să înveţi cum să descifrezi lista de ingrediente – explicaţiile lor să găsesc în dicţionarele cosmetice online.
5. Demachiantele care hidratează
Nu numai cremele pretind că hidratează pielea, ci şi demachiantele, săpunurile şi alte produse de curăţat faţa. Ba chiar au apărut şi săpunuri tratament care promit să te scape de acnee. Din păcate, nu au cum să facă asta. Înainte cheltuieşti o avere pe un demachiant sau un săpun, gândeşte-te că aceste produse stau pe faţa ta maxim 30 de secunde, cât durează curăţarea pielii, şi apoi le clăteşti. În aceste condiţii nu pot să facă mare lucru, aşa că nu merită investiţia.
Foto: Shutterstock