Porii nu se pot închide şi deschide, însă se pot mări şi devin vizibili dacă sunt astupaţi. Iată cum poţi să-i micşorezi.
Porii se pot închide şi deschide?
„Acel cerculeţ pe care noi îl numim por este de fapt capătul unui tub ce face legătura între o glandă sebacee şi suprafaţa pielii. Rolula cestui tub este de a duce sebumul de la glandă la suprafaţa pielii” explică Dr. Neal Schultz, un faimos dermatolog american, pe dermtv.com.
El spune că porii nu se pot deschide şi închide singuri. Porii sănătoşi sunt foarte mici, aproape invizibili. Însă devin mai mari şi capătă un aspect neplăcut atunci când se măresc.
Ce îţi măreşte porii
Porii măriţi, vizibili de obicei pe nas şi în jurul lui, sunt de fapt pori „infundaţi”. Dopul format din sebum şi celule moarte înfundă porul, astfel că sebumul produs de glanda sebacee nu mai poate ieşi la suprafaţa pielii. Pe măsură ce sebumul se adună, porul se dilată. Când dopul este îndepărtat, porul se contractă şi devine din nou minuscul.
Cum micşorezi porii
Dr. Schultz explică: „Soluţia este o combinaţie între exfolierea fizică şi chimică. La sfârşitul duşului zilnic, după ce pielea a fost expusă aburului, foloseşte un scrub blând. Masează produsul pe zonele cu probleme timp de maxim 10-15 secunde, apoi clăteşte. După duş, usucă pielea şi foloseşte un exfoliant chimic blând, cu acid glicolic sau acid salicilic.”
Acidul glicolic, care este un acid alfahidroxilic (AHA) se foloseşte în peelig-urile chimice de către dermatologi, dar se regăseşte şi în creme exfoliante, evident în concentraţii mult mai mici. Dr. Schultz recomandă creme ce conţin 5-10% acid glicolic. Produsul cu acid salicilic (BHA) poate avea o concentraţie de aproximativ 2%.
Rutina de îngrijire recomandată de dr. Schultz se aplică o dată pe zi, în fiecare zi, iar rezultatele sunt vizibile în aproximativ două săptămâni.
Foto: Shutterstock